Wykonanie
Przepis znalazłam na tej stronie . Te pączusie o nietypowym kształcie wydały mi się tak apetyczne, że postanowiłam wypróbować przepis. Beignets najbardziej przypadły do gustu najmłodszemu, strasznie wybrednemu członkowi mojej rodziny:)Beignets pochodzą z Francji, ale bardzo dużą popularnością cieszą się w Nowym Orleanie i kuchni kreolskiej, dokąd przywieźli je francuscy osadnicy. Wyróżnia się dwie odmiany tego pączka- z ciasta parzonego i
drożdżowego. Istnieje też wiele wariacji ciasta z dodatkiem
banana. Beignets zostały rozsławione przez kawiarnię "Cafe Du
Monde". Są bardzo proste do wykonania, nie mogą się nie udać:)Składniki :20 g świeżych
drożdży1/4 szklanki
cukru3/4 szklanki ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1
jajko1/2 szklanki ciepłego
mleka3 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
masła w temp. pokojowej2 łyżki
spirytusu (opcjonalnie )
Drożdże i
cukier łączymy z ciepłą
wodą- odstawiamy na 6 minut aby zaczęły pracować. Następnie dodajemy
sól,
skórkę cytrynową,
gałkę muszkatołową,
jajko i
mleko- całość mieszamy (można użyć miksera lub Thermomixa) do połączenia składników, następnie dodajemy
mąkę i ugniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. W tedy dodajemy roztopione
masło i dalej ugniatamy (około 100 do 200 gniotków, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz). Można też użyć miksera lub Thermomixa- 5 minut ugniatania wystarczy.Ugniecione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia (30 minut do 1h), po czym rozwałkowujemy, tniemy na prostokąty max 5x6cm i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia- około godziny. Oczywiście na wierzchu posypujemy lekko
mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu.Wyrośnięte smażymy na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Warto dodać do tłuszczu łyżkę
spirytusu. Aby pączki go nie piły też można dodać łyżkę do ciasta. Wykładamy na papierowy ręcznik . Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem. Można podawać z
owocami. Nieźle smakują również z nutellą.