Wykonanie
Nawet w Tłusty Czwartek ciężko zjeść tuzin pączków bez oblizywania się. Jeśli nie wiesz o czym mówię to spróbuj zjeść jednego pączka z lukrem bez oblizywania ust :P Ciężko prawda? Zadanie to możemy sobie ułatwić przygotowując mini pączki np. z Nutellą.Przy wielkiej misce wypełnionej delikatnymi pączkami z
czekoladowym nadzieniem oblizywania nie da się powstrzymać.Smacznegoczas 3 godzinyporcja : około 30-40 pączkówSkładniki:50g
drożdżyszklanka
mlekaok. 500g
mąki pszennej50g
masła2 całe
jaja1
cytrynapół szklanki
cukruszczypta
soli50 ml
spirytusu albo
octuPrzygotowanie:Z
drożdży, połowy
mleka, łyżki
cukru i 2 łyżek
mąki zrobić zaczyn i pozostawić do podrośnięcia.W pozostałym
mleku rozpuścić
masło, a całe
jajka ubić z
cukrem, wycisnąć sok z połowy
cytryny i zetrzeć trochę skórki.Wszystkie składniki razem połączyć i wyrabiać tak długo aż ciasto samo będzie odrywać się od dłoni.Odstawić do wyrośnięcia na około 40 min. Wyrobić jeszcze raz.Teraz można formować kulki dłońmi maczanymi w
oliwie by ciasto się do nich nie lepiło.Smażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na brązowy kolor.Po wyjęciu z
oleju, osuszyć je papierem, w miseczce podgrzać Nutelle by była bardziej płynna, i strzykawką napełnić bułeczki.Można polać je lukrem zrobionym z 200g pudru, 2 łyżeczek
soku z cytryny