Wykonanie
Sałatki są idealne zarówno na kolacje jak i na obiad. Szczególnie teraz, gdy zbliżają się upały i chcemy coś pożywnego, lekkiego i zdrowego zjeść.
PIERŚ KURCZAKA W MIODOWEJ MARYNACIE:1
pierś kurczaka4 ząbki
czosnku1 płaska łyżka
miodu4 łyżki
wodypieprzMiód mieszamy z ciepłą
wodą.
Czosnek wyciskamy/trzemy.
Pierś kurczaka kroimy w płaskie "kotleciki" o grubości około 1,5 cm.Otrzymane "kotleciki" nacieramy
czosnkiem, posypujemy
pieprzem i zalewamy
wodą z
miodem. Tak zamarynowaną pierś wkładamy na godzinę do lodówki.Po tym czasie przekładamy
mięso do formy wyłożonej folią aluminiową. Pierś kładziemy na płasko i polewamy marynatą (jeśli jakaś została w pojemniku, w którym trzymaliśmy pierś w lodówce).
Kurę pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli po 20 minutach pieczenia zobaczymy, że w formie jest dużo
wody to należy ja odlać.

CEBULA ZAPIEKANA NA SŁODKO:1 mała
czerwona cebula1 płaska łyżeczka
miodu1 łyżka
wodyCebule kroimy w nie za grube krążki.
Miód zalewamy ciepłą
wodą. Gdy się rozpuści i będzie jednolity płyn mieszamy go z
cebulą. Krążki przekładamy na blachę wyłożona folią aluminiową. Polewamy tym co zostało w miseczce.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-12 minut.

SAŁATKA (reszta składników):2 garście
szpinaku baby2 garście
roszponki1
figa10
pomidorków cherry
pomidory suszone w zalewie z
oliwy z oliwek3
orzechy pekan

Przepis jest na porcję dla dwóch osób, więc w obydwu miseczkach kładziemy po połowie składników.Na dnie miseczek kładziemy
szpinak i
roszponkę. Następnie
pomidorki cherry kroimy na ćwiartki (po 5
pomidorków na miseczkę) i układamy na
szpinaku. Do każdego naczynka dodajemy po łyżeczce
suszonych pomidorów z łyżeczką
oliwy z tych
pomidorów (
pomidorki w zalewie robię sama, kroję
suszone pomidory z niska zawartością
soli i zalewam je
oliwą). Następnie układam upieczone kawałki
kurczaka. Na to
figę (kroję ją na 8 części, więc po 4 kawałki na miskę). Na koniec układam przypieczoną
cebulkę i posypuje pociachanymi
orzechami pekan.
