ßßß Cookit - przepis na Sałatka ze szpinaku z pieczoną piersią kurczaka i szparagami

Sałatka ze szpinaku z pieczoną piersią kurczaka i szparagami

nazwa

Wykonanie

Szparagi! Zdrowe, sycące, sprzyjające odchudzaniu. Oczyszczają organizm i zawierają dużo zdrowego błonnika. Nic tylko je jeść.
2 garście szpinaku baby
10 pomidorków cherry
pomidory suszone w zalewie z oliwy z oliwek
1 mała cebula cukrowa
pęczek zielonych szparagów
1 pierś kurczaka
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
cząber
pieprz
Pierś kurczaka kroimy w płaskie "kotleciki" o grubości około 1,5 cm. Otrzymane "kotleciki" posypujemy cząbrem i polewamy lekko oliwą z oliwek. Tak przygotowane m ięso przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Pierś kładziemy na płasko. Na koniec posypujemy pieprzem.
Pierś kurczaka pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli po 20 minutach pieczenia zobaczymy, że w formie jest dużo wody to należy ja odlać.
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Nacieramy czosnkiem z oliwą z oliwek. Układamy je płasko na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Posypujemy pieprzem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Do momentu gdy końce się przyrumienią.
Przepis jest na porcję dla dwóch osób, więc w obydwu miseczkach kładziemy po połowie składników.
Na dnie miseczek kładziemy szpinak. Następnie pokrojone w połówki lub ćwiartki (jak komu bardziej pasuje) pomidorki. Dodajemy po łyżeczce suszonych pomidorów razem z zalewą z oliwy. Dodajemy pokrojoną w cienkie krążki cebulę. Na sam koniec kładziemy pierś kurczaka i ciepłe jeszcze szparagi.
Źródło:http://amozebyciasteczko.blogspot.com/2014/06/saatka-ze-szpinaku-z-pieczona-piersia.html