ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam indyjską kuchnię i jej przyprawy. Jakiś czas temu kupiłam sobie przyprawę Garam Masala i od dłuższego czasu zastanawiałam się jak ją wykorzystać. Stwierdziłam, że użyję ją do dosyć tradycyjnego obiadu, którym są klopsiki w sosie pomidorowym.
SOS:
2 duże pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka garam masala
1 płaska łyżeczka mąki z tapioki
oliwa z oliwek
pieprz
sól
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oliwie z oliwek. Dorzucamy starty czosnek i chwilkę podsmażamy (uwaga by nie przypalić czosnku). Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy przez 20 minut. Blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy przyprawy (garam masala, pieprz, sól) i dla zagęszczenia mąkę z tapioki (opcjonalnie).
KLOPSIKI:
mielone mięso z indyka 500g
1 jajko
1 łyżka koperku
1 łyżka mąki gryczanej
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz
sól
Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce i dokładnie mieszamy. Formujemy sześć podobnej wielkości kulek. Podsmażamy na oliwie z oliwek z dwóch stron do momentu aż klopsiki będą przyrumienione. Następnie zalewamy je gorącą wodą do polowy wysokości i gotujemy przez 20 minut. Raz na jakiś czas należy odwrócić klopsiki. Gdy woda wyparuje należy dolać nowej.
Klopsiki podajemy z kaszą (gryczaną, jaglaną, quinoa). Polewamy je sosem.
Porcja dla dwóch osób.
Źródło:http://amozebyciasteczko.blogspot.com/2014/05/pulpeciki-z-indyka-w-sosie-pomidorowym.html