Wykonanie
"Kolorowy zawrót głowy", to lekki torcik
czekoladowy, przekładany kolorowymi warstwami z
bitej śmietany z
galaretką ze "Światowego Dnia Pieczenia"
SKŁADNIKI:125g
margaryny150g
cukru170g
mąki3
jajka3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
mlekaSkładniki na kolorowe masy:600 ml
śmietanki kremówki (4x150ml)5
galaretek o różnych kolorach1.Margarynę utrzeć z
cukrem. Kolejno dodawać
jajka. Mąkę wymieszaną z proszkiem i
kakao dodawać do masy na przemian z
mlekiem. Wszystkie składniki dokładniewymieszać.2.Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 21 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30-35 min.3.Upieczony
biszkopt wyjąć i ostudzić. Zimny przekroić na pół.4.
Galaretki rozpuścić w szklance
wody. Należy zrobić to z godzinnym odstępem, żeby wcześniejsza warstwa zdążyła zastygnąć zanim wylejemy następną.5. Ubić ok. 125 ml śmietanki kremówki ale nie na , dodać gęstniejącą galaretkę i dokładniewymieszać. Wylać masę na pierwszą połowę
biszkoptu i wstawić do lodówki. Kiedy masa jest już zastygnięta postąpić tak samo z kolejną warstwą. Wyłożyć drugi
biszkopt i kolejno wylewać następne warstwy śmietankowo-
galaretkowe. Wierzch zalać tężejącą galaretką i wstawić ciasto do lodówki.UWAGA: Żeby nieco usprawnić podzieliłam ciasto na dwie części i upiekłam je w dwóch tortownicach, następnie na każdej części wykładałam kolorowe warstwy.
Potem trzeba tylko nałożyć jedną część na drugą i gotowe :)