Wykonanie
W tak upalną pogodę jak jest w tej chwili za oknem raczej nie mam ochoty na jedzenie. Ale jeść trzeba, dlatego z pomocą może przyjść orzeźwiający chłodnik. Jest lekki, pożywny i co najważniejsze - zimny!Gazpacho to zupa pochodząca z Hiszpanii. Doskonała na letnie upały, a przede wszystkim pyszna.

Składniki:- 8-10 dużych, dojrzałych
pomidorów- 1
czerwona papryka- 1 długi
ogórek- 1 średnia
cebula- 1-2 ząbki
czosnku- 2 kromki
białego pieczywa- sok z 1
limonki-
oliwa z oliwek-
sól,
pieprz-
natka pietruszki do dekoracjiSposób przygotowania:Wszystkie warzywa myjemy.
Paprykę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut.Po upieczeniu odstawiamy
paprykę aż wystygnie, a następnie obieramy ze skóry i wycinamy gniazdo nasienne.Kroimy
paprykę na mniejsze kawałki.
Pomidory oparzamy i obieramy ze skóry.Z
pomidorów wykrawamy nasiona i przekładamy je na sito.Resztę
pomidora kroimy w mniejsze kawałki.
Pomidora i
paprykę przekładamy do naczynia, w którym będziemy je
potem miksować.Nasiona przecieramy przez sito do naczynia, w którym jest
pomidor.
Ogórka obieramy ze skóry, kroimy i przekładamy do
pomidorów.
Cebulę i
czosnek również obieramy i przekładamy do naczynia.Z
chleba odkrawamy skórkę, a miąższ przekładamy do naczynia.Dodajemy
sok z limonki, około płaskiej łyżeczki
soli, szczyptę
pieprzu i 2 łyżki
oliwy.Wszystko razem miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Gazpacho wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.Zupę podajemy udekorowaną
natką pietruszki.Smacznego!

Przepis bierze udział w akcjach: