ßßß
Składniki:- 8-10 dużych, dojrzałych pomidorów- 1 czerwona papryka- 1 długi ogórek- 1 średnia cebula- 1-2 ząbki czosnku- 2 kromki białego pieczywa- sok z 1 limonki- oliwa z oliwek- sól, pieprz- natka pietruszki do dekoracjiSposób przygotowania:Wszystkie warzywa myjemy.Paprykę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut.Po upieczeniu odstawiamy paprykę aż wystygnie, a następnie obieramy ze skóry i wycinamy gniazdo nasienne.Kroimy paprykę na mniejsze kawałki.Pomidory oparzamy i obieramy ze skóry.Z pomidorów wykrawamy nasiona i przekładamy je na sito.Resztę pomidora kroimy w mniejsze kawałki.Pomidora i paprykę przekładamy do naczynia, w którym będziemy je potem miksować.Nasiona przecieramy przez sito do naczynia, w którym jest pomidor.Ogórka obieramy ze skóry, kroimy i przekładamy do pomidorów.Cebulę i czosnek również obieramy i przekładamy do naczynia.Z chleba odkrawamy skórkę, a miąższ przekładamy do naczynia.Dodajemy sok z limonki, około płaskiej łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i 2 łyżki oliwy.Wszystko razem miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Gazpacho wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.Zupę podajemy udekorowaną natką pietruszki.Smacznego!
Przepis bierze udział w akcjach: