Wykonanie
Jak już pisałem w przepisie na
szynkę świąteczną, dziś jest ostatnia chwila, aby oprócz
szynki wstawić zakwas buraczany na Barszcz Wigilijny. Czas potrzebny na to, żeby zakwas był gotowy to właśnie około 1 tygodnia, więc pędźcie do sklepu po składniki i wstawiajcie swój zakwas.Na prawdę warto!Składniki:- 4 średniej wielkości
buraki- 1
marchewka- 1
korzeń pietruszki- 1 nieduży
seler- 1
jabłko winne- 2 ząbki
czosnku- 4
liście laurowe- 4 ziarna
ziela angielskiego- 4 ziarna
pieprzu- 1 kromka
chleba razowego na zakwasie- 1 łyżeczka
cukru- 2 łyżeczki
soli- 1 litr przegotowanej i ostudzonej
wodySposób przygotowania:Wszystkie warzywa myjemy i obieramy.
Buraki kroimy w grube plastry.Pozostałe warzywa i
jabłko kroimy na nieduże kawałki.Do dużego słoika wkładamy wszystkie warzywa.Następnie dodajemy
przyprawy.Na koniec całość zalewamy
wodą. Jeśli
wody jest za mało, dolewamy, tak aby wszystko było przykryte.Na wierzch kładziemy kromkę
chleba.Słoik przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około tydzień.Zakwas należy sprawdzać codziennie, czy się nie zepsuł. Zakwas powinien być cały klarowny. Jeśli na
chlebie pojawi się pleśń, należy jak najszybciej go wyjąć z zakwasu.Po ukwaszeniu zakwas powinien
mieć ciemno czerwony kolor i intensywny smak.