Ostatnio mam smaka na rozgrzewające zupy. Bardzo lubię soczewicę. Staram się jeść zdrowo, a taka zupa jest bardzo sycąca i pożywna. Inspiracja z Vitalii .Składniki1 i 1/2 litra bulionu drobiowego1 szklanka soczewicy czerwonej3 średnie marchewki2 średnie pietruszki korzeń1 ząbek czosnkuzioła - oregano, majeranek3 pomidory(mogą być z puszki)sól i pieprz2 plastry szynki(opcjonalnie)WykonanieMarchewkę i pietruszkę obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam do garnka z bulionem. Gotowałam około 30 minut. Następnie dodałam namoczoną wcześniej soczewicę. Po około 50 minutach dodałam pomidory i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiłam do smaku przyprawami i ziołami. Zupę gotowałam jeszcze około 20 minut. Po wystygnięciu, zmiksowałam całość. Zupę można podawać z plasterkami szynki.Opracowała Edyta