Upiekłam ekspresowe ciasto z truskawkami na urodziny dla męża. Przepis na to ciasto można dowolnie modyfikować, łączyć z kakaem lub dodać inne owoce. Mam go już od bardzo dawna;)Wersja ze śliwkamiSkładniki(okrągła foremka o średnicy 30 cm z kominem)1 i 1/2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru2 jaja1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka aromatu migdałowego1/2 szklanki oleju1/2 szklanki mleka20 sztuk świeżych truskawekMargaryna i bułka tarta do wysmarowania foremkiCukier puder do posypania upieczonego ciastaWykonanieJaja i cukier zmiksowałam razem na lekko puszystą masę, następnie dodałam mąkę, proszek do pieczenia, aromat, olej i mleko, wszystko razem połączyłam mieszając trzepaczką. Foremkę wysmarowałam margaryną i posypałam bułką tartą. Wylałam ciasto i ułożyłam przecięte na pół truskawki. Ciasto piekłam 40 min w temp. 150 stopni.Opracowała Edyta