ßßß Cookit - przepis na Od kuchni..Tort czekoladowy z nutą porzeczkową

Od kuchni..Tort czekoladowy z nutą porzeczkową

nazwa

Wykonanie

Tort!Wszyscy lubią tort!:)nie mogłam się powstrzymać i upiekłam tort na majówkę. Nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam tort.. Tym razem zadecydowałam, że musi to być tort słodko - kwaśny i mocno czekoladowy.
Przepis na rzucany biszkopt znalazłam na blogu Moje Wypieki a inspirację na masę do tortu zaczerpnęłam z bloga Kury Domowej :)
Pracochłonne, góra naczyń do zmywania ale, jaki smak..mojemu mężowi bardzo smakowało;)..
Składniki na biszkopt
5 jaj
2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki kakao
Składniki na krem
5 łyżek cukru
1,5 szklanki mleka
3 żółtka
1 kostka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
1 słoik dżemu porzeczkowego
60g orzechów laskowych
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wody
Wykonanie
Zaczęłam od biszkoptu. Mąkę i kakao przesiałam, wymieszałam razem. Białka oddzieliłam od żółtek, lekko posoliłam białka i zaczęłam ubijać na sztywną pianę, następnie, pod koniec ubijania dodawałam cukier po łyżce i żółtka, jedno po drugim, cały czas mieszając mikserem masę na niskich obrotach. Do masy jajecznej dodałam mąkę wymieszaną z kakao. Całość delikatnie wymieszałam. Masa jest niezwykle puszysta. Samo dno okrągłej formy wyłożyłam papierem do pieczenia, wylałam masę. Biszkopt piekłam w temperaturze 150 st. ok. 35 minut, sprawdzałam kilka razy patyczkiem. Po upieczeniu, gorący biszkopt rzuciłam na podłogę z wysokości 60 cm(w celu pozbycia się nadmiaru powietrza - rzucany nie opadł). Wstawiłam biszkopt z powrotem do wyłączonego piekarnika i uchyliłam drzwiczki.
Następnie zabrałam się za robienie kremu. Do garnka wlałam 3/4 szklanki mleka i zagotowałam, w miseczce wymieszałam drugą połowę mleka z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem i żółtkami. następnie wlałam płyn z miseczki do zagotowanego mleka, mieszałam aż powstała masa budyniowa, odstawiłam do wystygnięcia. Po wystudzeniu masę budyniową zmiksowałam razem z masłem i dodałam roztopią, płynną czekoladę.
Biszkopt po wystudzeniu przekroiłam na pół, odwróciłam do góry spodem. Zaparzyłam kawę, wystudziłam, dolną część biszkoptu nasączyłam kawą, następnie posmarowałam dżemem porzeczkowym, na to wyłożyłam krem, całość przykryłam górną częścią biszkoptu, wierzch posmarowałam dżemem i na górę i boki wyłożyłam masę czekoladową, którą posypałam posiekanymi orzechami, na wierzchu, na około zrobiłam wzorki dekoratorem.
opracowała Edyta
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2013/05/od-kuchnitort-czekoladowy-z-nuta.html