Wykonanie
Tort!Wszyscy lubią tort!:)nie mogłam się powstrzymać i upiekłam tort na majówkę. Nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam tort.. Tym razem zadecydowałam, że musi to być tort słodko - kwaśny i mocno
czekoladowy.Przepis na rzucany
biszkopt znalazłam na blogu Moje Wypieki a inspirację na masę do
tortu zaczerpnęłam z bloga
Kury Domowej :)Pracochłonne, góra naczyń do zmywania ale, jaki smak..mojemu mężowi bardzo smakowało;)..

Składniki na
biszkopt5 jaj2/3 szklanki
mąki pszennej (tortowej)3/4 szklanki
cukru1/3 szklanki
kakaoSkładniki na krem5 łyżek
cukru1,5 szklanki
mleka3
żółtka1 kostka
masła1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejDodatkowo1 słoik
dżemu porzeczkowego60g
orzechów laskowych1 tabliczka
gorzkiej czekolady1,5 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1/2 szklanki
wodyWykonanieZaczęłam od
biszkoptu.
Mąkę i
kakao przesiałam, wymieszałam razem.
Białka oddzieliłam od
żółtek, lekko posoliłam
białka i zaczęłam ubijać na sztywną pianę, następnie, pod koniec ubijania dodawałam
cukier po łyżce i
żółtka, jedno po drugim, cały czas mieszając mikserem masę na niskich obrotach. Do masy jajecznej dodałam
mąkę wymieszaną z
kakao. Całość delikatnie wymieszałam. Masa jest niezwykle puszysta. Samo dno okrągłej formy wyłożyłam papierem do pieczenia, wylałam masę.
Biszkopt piekłam w temperaturze 150 st. ok. 35 minut, sprawdzałam kilka
razy patyczkiem. Po upieczeniu, gorący
biszkopt rzuciłam na podłogę z wysokości 60 cm(w celu pozbycia się nadmiaru powietrza - rzucany nie opadł). Wstawiłam
biszkopt z powrotem do wyłączonego piekarnika i uchyliłam drzwiczki.Następnie zabrałam się za robienie kremu. Do garnka wlałam 3/4 szklanki
mleka i zagotowałam, w miseczce wymieszałam drugą połowę
mleka z
mąką pszenną i ziemniaczaną,
cukrem i
żółtkami. następnie wlałam płyn z miseczki do zagotowanego
mleka, mieszałam aż powstała masa budyniowa, odstawiłam do wystygnięcia. Po wystudzeniu masę budyniową zmiksowałam razem z
masłem i dodałam roztopią, płynną
czekoladę.
Biszkopt po wystudzeniu przekroiłam na pół, odwróciłam do góry
spodem. Zaparzyłam
kawę, wystudziłam, dolną część
biszkoptu nasączyłam
kawą, następnie posmarowałam
dżemem porzeczkowym, na to wyłożyłam krem, całość przykryłam górną częścią
biszkoptu, wierzch posmarowałam
dżemem i na górę i boki wyłożyłam masę
czekoladową, którą posypałam posiekanymi
orzechami, na wierzchu, na około zrobiłam wzorki dekoratorem.




opracowała Edyta