Wykonanie
Oto przepis na pyszny obiad, dziś miałam przyjemność spróbować roladek z piers i
kurczaka z
żółtym serem i
szynką, do tego
pieczarkowe szaszłyki i
ryż. Bardzo dobry smak zapiekanego
sera w połączeniu z
szynką w roladce i
pieczarek z
cebulką w szaszłykach - na pewno znowu zrobię. Inspirację zaczerpnęłam z Vitalii .

Składniki(dla 3 osób)Roladki500 g
filetu z piersi kurczaka3 plastry
sera żółtego gouda3 plastry
szynki wiep r zowej (ja dodałam
polędwicy sopockiej)3 łyżki
mąki pszennejolej do smażenia
sólSzaszłyki10 małych
pieczarek2 małe
cebulki25 g
szynki wieprzowejmarynata do szaszłykówpół
cytryny3 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprzWykonanieNa początek zabrałam się za robienie roladek.
Piersi z kurczaka przecięłam wzdłuż na pół, rozbiłam tłuczkiem. Na
mięsie ułożyłam pół plastra
sera i
szynki, zawinęłam w rulon i przebiłam szpikulcem do
mięsa. Roladki obtoczyłam w
mące i ułożyłam na patelni na rozgrzanym
oleju. Smażyłam z dwóch stron do zarumienienia.Następnie zaczęłam robić szaszłyki.
Pieczarki umyłam, odcięłam kapelusze i przecięłam na pół,
szynkę pokroiłam w kostkę,
cebulki w plasterki. Zrobiłam marynatę z
oliwy, soku i
skórki z cytryny i przypraw. Zamarynowałam
pieczarki. Następnie zaczęłam nabijać
szynkę,
cebulkę i zamarynowane
pieczarki na patyczki. Ułożyłam je na ruszcie w piekarniku, piekłam 20 minut w temp. 150 st. Do szaszłyków i roladek podałam
ryż.




O pracowała Edyta