ßßß Cookit - przepis na Od kuchni..Roladki drobiowe z serem i szynką oraz szaszłyki z pieczarkami

Od kuchni..Roladki drobiowe z serem i szynką oraz szaszłyki z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Oto przepis na pyszny obiad, dziś miałam przyjemność spróbować roladek z piers i kurczaka z żółtym serem i szynką, do tego pieczarkowe szaszłyki i ryż. Bardzo dobry smak zapiekanego sera w połączeniu z szynką w roladce i pieczarek z cebulką w szaszłykach - na pewno znowu zrobię. Inspirację zaczerpnęłam z Vitalii .
Składniki(dla 3 osób)
Roladki
500 g filetu z piersi kurczaka
3 plastry sera żółtego gouda
3 plastry szynki wiep r zowej (ja dodałam polędwicy sopockiej)
3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
sól
Szaszłyki
10 małych pieczarek
2 małe cebulki
25 g szynki wieprzowej
marynata do szaszłyków
pół cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Wykonanie
Na początek zabrałam się za robienie roladek. Piersi z kurczaka przecięłam wzdłuż na pół, rozbiłam tłuczkiem. Na mięsie ułożyłam pół plastra sera i szynki, zawinęłam w rulon i przebiłam szpikulcem do mięsa. Roladki obtoczyłam w mące i ułożyłam na patelni na rozgrzanym oleju. Smażyłam z dwóch stron do zarumienienia.
Następnie zaczęłam robić szaszłyki. Pieczarki umyłam, odcięłam kapelusze i przecięłam na pół, szynkę pokroiłam w kostkę, cebulki w plasterki. Zrobiłam marynatę z oliwy, soku i skórki z cytryny i przypraw. Zamarynowałam pieczarki. Następnie zaczęłam nabijać szynkę, cebulkę i zamarynowane pieczarki na patyczki. Ułożyłam je na ruszcie w piekarniku, piekłam 20 minut w temp. 150 st. Do szaszłyków i roladek podałam ryż.
O pracowała Edyta
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2013/05/od-kuchniroladki-drobiowe-z-serem-i.html