ßßß Cookit - przepis na Od kuchni..Dzień włoski

Od kuchni..Dzień włoski

nazwa

Wykonanie

Bardzo często gotujemy coś z włoskiej kuchni..Uwielbiam carbonarę - najlepsza w naszej ulubionej restauracji Fret@ P or ter w Warszawie ;)Bruschetty nigdy nie jadłam i chciałam spróbować, choć składniki są takie same co do hiszpańskiego Pa amb tomàquet(przepis na naszym blogu)to smak dla mnie nieco inny, równie pyszny..
Carbonara
Składniki (porcja dla 4 osób)
200 g makaronu spaghetti
200 g Śmietany słodkiej 30 %(oryginalny, włoski przepis jest bez śmietany)
4 żółtka
sól, pieprz
15 g sera ż ółtego(tradycyjnie powinien być parmezan - my dodałyśmy goudę)
300 g wędzonego boczku
bazylia do posypania
Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy bez tłuszczu na patelni. Żółtka łączymy ze startym na małych oczkach tarki serem, śmietaną i doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i solą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Gorący makaron dodajemy do przyrumienionego boczku, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sos ze śmietany, sera i żółtek, energicznie mieszamy na minimalnym ogniu, doprawiamy do smaku. Trzeba uważać aby żółtka mocno się nie ścięły . Gotową porcję można posypać bazylią.
Bruschetta inspiracja
Składniki
1 Ciabat t a(może być również zwykła bagietka)
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
świeża bazylia(my dałyśmy suszoną)
1 pomidor
Parmezan(my nie dodałyśmy)
Wykonanie
Pomidory nale ż y spaż yć i obrać ze skóry, następnie usunąć nasiona, pokroić w kostkę, w miseczce mieszamy pomidory z bazylią. Doprawiamy przyprawami i podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek. Ciabattę kroimy w grubsze kromki, nacieramy oliwą i czosnkiem a następnie z apiekamy w piekarniku aż się zrumienią. Pomidory wykładamy na podpieczone kromiki. Można na wierz ch posypać serem.
opracowała Edyta
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2013/03/od-kuchnidzien-woski.html