Wykonanie
Bardzo często gotujemy coś z włoskiej kuchni..Uwielbiam carbonarę - najlepsza w naszej ulubionej restauracji Fret@ P or ter w Warszawie ;)Bruschetty nigdy nie
jadłam i chciałam spróbować, choć składniki są takie same co do hiszpańskiego Pa amb tomàquet(przepis na naszym blogu)to smak dla mnie nieco inny, równie pyszny..

CarbonaraSkładniki (porcja dla 4 osób)200 g
makaronu spaghetti200 g
Śmietany słodkiej 30 %(oryginalny, włoski przepis jest bez
śmietany)4
żółtkasól,
pieprz15 g
sera ż ółtego(tradycyjnie powinien być
parmezan - my dodałyśmy goudę)300 g
wędzonego boczkubazylia do posypania
Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy bez tłuszczu na patelni.
Żółtka łączymy ze startym na małych oczkach tarki
serem,
śmietaną i doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego
pieprzu i
solą.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Gorący
makaron dodajemy do przyrumienionego
boczku, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sos ze
śmietany,
sera i
żółtek, energicznie mieszamy na minimalnym ogniu, doprawiamy do smaku. Trzeba uważać aby
żółtka mocno się nie ścięły . Gotową porcję można posypać
bazylią.



Bruschetta inspiracjaSkładniki1 Ciabat t a(może być również zwykła
bagietka)2 ząbki
czosnkuoliwa z oliweksól i
pieprzświeża
bazylia(my dałyśmy suszoną)1
pomidorParmezan(my nie dodałyśmy)Wykonanie
Pomidory nale ż y spaż yć i obrać ze skóry, następnie usunąć nasiona, pokroić w kostkę, w miseczce mieszamy
pomidory z
bazylią. Doprawiamy
przyprawami i podsmażamy chwilę na
oliwie z oliwek. Ciabattę kroimy w grubsze kromki, nacieramy
oliwą i
czosnkiem a następnie z apiekamy w piekarniku aż się zrumienią.
Pomidory wykładamy na podpieczone kromiki. Można na wierz ch posypać
serem.


opracowała Edyta