Wykonanie
Przedstawiam mini deser lub fajną przystawkę żeby zrobić wrażenie na znajomych podczas imprezy :)Przygotujcie sobie
wiśnie - usuńcie pestki i dokładnie umyjcie !!!Cisto ma być dość gęste więc w razie "W" dodajcie więcej
mąki...SKŁADNIKI na CIASTO:2
JAJKASZKLANKA
MĄKI1/2 SZKLANKI
MLEKAŁYŻECZKA
PROSZKU DO PIECZENIASZCZYPTA
SOLIOLEJ DO SMAŻENIAMUS
CYTRYNOWY:3
ŻÓŁTKA1
CYTRYNA50 GRAM
CUKRUewentualnie ŁYŻKA
MĄKIDODATKI:
WIŚNIE ( umyte i bez pestek )1/2 SZKLANKI
CUKRUSOK z 1/2
CYTRYNYŚWIEŻA
MIĘTAWYKONANIE:SKŁADNIKI NA CIASTO DOKŁADNIE MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ. POSTARAJCIE SIĘ ŻEBY CIASTO BYŁO DOŚĆ GĘSTE ( w razie potrzeby dodajcie
mąki ). WSTAWCIE DO LODÓWKI NA CZAS PRZYGOTOWYWANIA RESZTY.PRZYGOTOWUJEMY MUS - SPARZYĆ
CYTRYNĘ WRZĄTKIEM I ZETRZEĆ SKÓRKĘ NA DROBNEJ TARCE, A
POTEM WYCISNĄĆ SOK.ZAGOTOWAĆ
CUKIER Z 50 ML
WODY, ZDJĄĆ Z OGNIA I DODAĆ
SOK Z CYTRYNY ( ale nie cały ).W METALOWEJ MISCE UTRZEĆ
ŻÓŁTKA Z
CUKREM I STARTĄ
SKÓRKĄ Z CYTRYNY. MISKĘ UMIEŚCIĆ NAD PARĄ I UBIJAJĄC
ŻÓŁTKA, CIENKIM STRUMIENIEM WLAĆ LEKKO OSTUDZONY
SYROP CYTRYNOWY. UBIJAĆ, AŻ TROSZECZKĘ ZGĘSTNIEJE ( jeżeli chcenie żeby był bardziej gęsty dodajcie łyżkę
mąki ).TERAZ BĘDZIEMY KARMELIZOWAĆ
WIŚNIE. NA PATELNIĘ WRZUCAMY
WIŚNIE, ZASYPUJEMY
CUKREM I WYCISKAMY
SOK Z CYTRYNY. PODSMAŻAMY DO MOMENTU, AŻ
CUKIER SIĘ ROZPUŚCI OKOŁO 5 - 6 MINUT CAŁY CZAS MIESZAJĄC. ODSTAWIAMY TO OSTUDZENIA.ZACZYNAMY SMAŻYĆ NASZE MIKRO NALEŚNICZKI :) NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI WYLEWAMY PO PÓŁ ŁYŻKI CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.ZOSTAJE NAM TERAZ TYLKO SKOMPONOWANIE TALERZA I MOŻNA SIĘ ZACHWYCAĆ, PODAWAĆ I ZAJADAĆ.SMACZNEGO !!!PAMIĘTAJCIE O UDEKOROWANIU ŚWIEŻĄ
MIĘTĄ !!!
