ßßß
Składniki :1 kg ugotowanych ziemniaków1,5 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki kaszy manny1 jajko1 szklanka marchwi startej na tarcesólpieprzGulasz:1/2 kg mięsa na gulasz2 cebuleliść laurowyziele angielskie1 puszka kukurydzykoncentrat pomidorowysólpieprz2 łyżki mąkitłuszcz do smażenia3 łyżki śmietany2 szklanki wywaru z jarzynWykonanie:Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej zmieliłam w maszynce do mięsa, dodałam sól, pieprz, jajko i starta marchew i dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam mąkę oraz kaszę manną i zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na dwie równe części, następnie na mniejsze i uformowałam wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam w rąby. W dużym garnku zagotowałam wodę i, wrzucając partiami kopytka, gotowałam ok. 5 min pod przykryciem od wypłynięcia. Wyłowiłam, zahartowałam i odstawiłam.Mięso pokroiłam w paski, obtoczyłam w mące i podsmażyłam na rumiano. Dodałam posiekaną cebulkę i dusiłam pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.Podlałam wywarem dodałam ziele angielskie i liść laurowy i dusiłam, aż zmięknie. Kukurydze osączyłam, dodałam do gulaszu, doprawiłam koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem i zagotowałam. Mąkę wymieszałam ze śmietaną i zaprawiłam gulasz.Na talerze nałożyłam kopytka i polałam gorącym gulaszem
SMACZNEGO!