Wykonanie
Wpadłam na pomysł, by do zwykłych kopytek dodać startą na tarce
marchew. Kopyta nabrały ładnego koloru oraz smaku. Polecam, bardzo fajna propozycja :)
Składniki :1 kg ugotowanych
ziemniaków1,5 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
kaszy manny1
jajko1 szklanka
marchwi startej na tarce
sólpieprzGulasz:1/2 kg
mięsa na gulasz2
cebuleliść laurowyziele angielskie1 puszka
kukurydzykoncentrat pomidorowysólpieprz2 łyżki
mąkitłuszcz do smażenia3 łyżki
śmietany2 szklanki
wywaru z jarzynWykonanie:
Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej zmieliłam w maszynce do
mięsa, dodałam
sól,
pieprz,
jajko i starta
marchew i dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam
mąkę oraz
kaszę manną i zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na dwie równe części, następnie na mniejsze i uformowałam wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam w
rąby. W dużym garnku zagotowałam
wodę i, wrzucając partiami kopytka, gotowałam ok. 5 min pod przykryciem od wypłynięcia. Wyłowiłam, zahartowałam i odstawiłam.
Mięso pokroiłam w paski, obtoczyłam w
mące i podsmażyłam na rumiano. Dodałam posiekaną
cebulkę i dusiłam pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.Podlałam
wywarem dodałam
ziele angielskie i
liść laurowy i dusiłam, aż zmięknie.
Kukurydze osączyłam, dodałam do gulaszu, doprawiłam
koncentratem pomidorowym,
solą i
pieprzem i zagotowałam.
Mąkę wymieszałam ze
śmietaną i zaprawiłam gulasz.Na talerze nałożyłam kopytka i polałam gorącym gulaszem
SMACZNEGO!