ßßß
Ciasto drożdżowe:2 szklanki ciepłej wody100 gram drożdży2 - 3 łyżki cukru3-4 jajka1/4 szklanki oliwykoncentrat pomidorowy1 kg mąkiNadzienie:2-3 cebule500 gram pieczarek1 puszka kukurydzy1 czerwona paprykaoliwki zieloneoliwki czarnesalamiszynkażółty serketchupWykonanie:Wodę, drożdże i cukier mieszam do połączenia się składników. Odstawiam by zaczyn zaczął pracować na około 15 minut. Potem dodaję jajka, oliwę i mąkę i zagniatam , a następnie wyrabiam ciasto, aż stanie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do rąk. Gotowe, nakrywam ściereczką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, czyli uderzam kilkakrotnie dłonią w ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2
cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.
Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam na spód pizzy posmarowany koncentratem. Szynkę kroję w ćwierć plastry, a salami kroję w pół plastry i układam na warzywach. Dodaję połowę oliwek zielonych i połowę oliwek czarnych.
Całość posypuję połową żółtego sera, uprzednio startego na tarce jarzynowej.
Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę pizzę przez około 20 minut.Tak samo przygotowuję drugą część pizzy.Upieczoną, kroję na kawałki i polewam ketchupem.
SMACZNEGO!