Wykonanie
Pizza powstała na skutek sprzątania lodówki. Często zostają mi różnego rodzaju warzywa, czy
mięsa, z których teoretycznie nic nie da się zrobić. Ale tylko teoretycznie, gdyż robiąc pizzę możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co tylko mamy ochotę. I ja też tak zrobiłam. Co dodacie do swojej, to już tylko Wasza wyobraźnia może Was ograniczyć.
Ciasto drożdżowe:2 szklanki ciepłej
wody100 gram
drożdży2 - 3 łyżki
cukru3-4
jajka1/4 szklanki
oliwykoncentrat pomidorowy1 kg
mąkiNadzienie:2-3
cebule500 gram
pieczarek1 puszka
kukurydzy1
czerwona paprykaoliwki zieloneoliwki czarnesalamiszynkażółty serketchupWykonanie:
Wodę,
drożdże i
cukier mieszam do połączenia się składników. Odstawiam by zaczyn zaczął pracować na około 15 minut.
Potem dodaję
jajka,
oliwę i
mąkę i zagniatam , a następnie wyrabiam ciasto, aż stanie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do rąk. Gotowe, nakrywam ściereczką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany
mąką, odgazowuję, czyli uderzam kilkakrotnie dłonią w ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2

cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami
koncentratu pomidorowego.
Cebule,
pieczarki i
paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni.
Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam na spód pizzy posmarowany koncentratem.
Szynkę kroję w ćwierć plastry, a
salami kroję w pół plastry i układam na warzywach. Dodaję połowę
oliwek zielonych i połowę
oliwek czarnych.

Całość posypuję połową
żółtego sera, uprzednio startego na tarce jarzynowej.

Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę pizzę przez około 20 minut.Tak samo przygotowuję drugą część pizzy.Upieczoną, kroję na kawałki i polewam
ketchupem.

SMACZNEGO!