ßßß Cookit - przepis na Pizza z salami i oliwkami

Pizza z salami i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Pizza powstała na skutek sprzątania lodówki. Często zostają mi różnego rodzaju warzywa, czy mięsa, z których teoretycznie nic nie da się zrobić. Ale tylko teoretycznie, gdyż robiąc pizzę możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co tylko mamy ochotę. I ja też tak zrobiłam. Co dodacie do swojej, to już tylko Wasza wyobraźnia może Was ograniczyć.
Ciasto drożdżowe:
2 szklanki ciepłej wody
100 gram drożdży
2 - 3 łyżki cukru
3-4 jajka
1/4 szklanki oliwy
koncentrat pomidorowy
1 kg mąki
Nadzienie:
2-3 cebule
500 gram pieczarek
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
oliwki zielone
oliwki czarne
salami
szynka
żółty ser
ketchup
Wykonanie:
Wodę, drożdże i cukier mieszam do połączenia się składników. Odstawiam by zaczyn zaczął pracować na około 15 minut. Potem dodaję jajka, oliwę i mąkę i zagniatam , a następnie wyrabiam ciasto, aż stanie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do rąk. Gotowe, nakrywam ściereczką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, czyli uderzam kilkakrotnie dłonią w ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2
cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.
Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam na spód pizzy posmarowany koncentratem. Szynkę kroję w ćwierć plastry, a salami kroję w pół plastry i układam na warzywach. Dodaję połowę oliwek zielonych i połowę oliwek czarnych.
Całość posypuję połową żółtego sera, uprzednio startego na tarce jarzynowej.
Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę pizzę przez około 20 minut.
Tak samo przygotowuję drugą część pizzy.
Upieczoną, kroję na kawałki i polewam ketchupem.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2014/04/pizza-z-salami-i-oliwkami.html