ßßß
Składniki:ok 1 kg schabu bez kościsólpieprzsól czosnkowa lub czosnek granulowany2-3 jajkabułka tartatłuszcz do smażeniaSos:1/2 pojemnika śmietany 18%2-3 łyżki majonezu2-3 łyżeczki tartego chrzanusok wyciśnięty z 1/2 cytryny20 dag żółtego seragałka muszkatołowaWykonanie:Mięso myję, osuszam i kroje w cienkie plastry.Rozbijam i nacieram solą i pieprzem. Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól czosnkową i mieszam za pomocą widelca. Do drugiej miseczki wsypuję bułkę tartą. Każdy plaster mięsa obtaczam najpierw w jajku a następnie w tartej bułce i smażę kotlety, na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.
Usmażone przekładam do żaroodpornego naczynia .
Śmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety.
Wierzch posypuję startym żółtym serem oraz gałką muszkatołową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na ok 15-20 min.Gotowe podaję z ziemniakami z wody i surówką .
SMACZNEGO!