ßßß Cookit - przepis na Schabowe pod serową pierzynką w sosie chrzanowym

Schabowe pod serową pierzynką w sosie chrzanowym

nazwa

Wykonanie

Niedzielny obiad nie może być nudny, czy taki sobie. Czemu? Nie mam pojęcia, ale tak się jakoś u nas utarło, że na niedzielę powinien być kotlet. Lecz moje smyki są tak wybredne, że ciężko im dogodzić. To sobie poszperałam po lodówce i znalazłam to i owo, i tak oto, metodą prób i błędów, zagościł na naszym stole taki obiad.
Jest pyszny, naprawdę. Ostro- kwaśny, z wyczuwalną nutą chrzanu.
Składniki:
ok 1 kg schabu bez kości
sól
pieprz
sól czosnkowa lub czosnek granulowany
2-3 jajka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Sos:
1/2 pojemnika śmietany 18%
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżeczki tartego chrzanu
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
20 dag żółtego sera
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam i kroje w cienkie plastry.Rozbijam i nacieram solą i pieprzem. Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól czosnkową i mieszam za pomocą widelca. Do drugiej miseczki wsypuję bułkę tartą. Każdy plaster mięsa obtaczam najpierw w jajku a następnie w tartej bułce i smażę kotlety, na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.
Usmażone przekładam do żaroodpornego naczynia .
Śmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety.
Wierzch posypuję startym żółtym serem oraz gałką muszkatołową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na ok 15-20 min.
Gotowe podaję z ziemniakami z wody i surówką .
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/06/schabowe-pod-serowa-pierzynka-w-sosie.html