Wykonanie
Niedzielny obiad nie może być nudny, czy taki sobie. Czemu? Nie mam pojęcia, ale tak się jakoś u nas utarło, że na niedzielę powinien być kotlet. Lecz moje smyki są tak wybredne, że ciężko im dogodzić. To sobie poszperałam po lodówce i znalazłam to i owo, i tak oto, metodą prób i błędów, zagościł na naszym
stole taki obiad.Jest pyszny, naprawdę. Ostro- kwaśny, z wyczuwalną nutą
chrzanu.

Składniki:ok 1 kg
schabu bez kości
sólpieprzsól czosnkowa lub
czosnek granulowany2-3
jajkabułka tartatłuszcz do smażeniaSos:1/2 pojemnika
śmietany 18%2-3 łyżki
majonezu2-3 łyżeczki tartego
chrzanusok wyciśnięty z 1/2
cytryny20 dag
żółtego seragałka muszkatołowaWykonanie:
Mięso myję, osuszam i kroje w cienkie plastry.Rozbijam i nacieram
solą i
pieprzem.
Jajka wbijam do miseczki, dodaję
sól czosnkową i mieszam za pomocą widelca. Do drugiej miseczki wsypuję
bułkę tartą. Każdy plaster
mięsa obtaczam najpierw w
jajku a następnie w
tartej bułce i smażę kotlety, na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.

Usmażone przekładam do żaroodpornego naczynia .
Śmietanę,
majonez i
chrzan mieszam razem. Doprawiam
solą oraz
sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety.

Wierzch posypuję startym
żółtym serem oraz
gałką muszkatołową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na ok 15-20 min.Gotowe podaję z
ziemniakami z
wody i surówką .

SMACZNEGO!