Wykonanie
Jestem fanką przepisów Siostry Anastazji i jak tylko
mogę to próbuję wykorzystywać je w swojej kuchni. Dziś mój wybór padł na tę, właśnie,
sałatkę pochodzącą z książki 123 sałatki i surówki. Zrobiłam ją do obiadu , który składał się z pieczonego
kurczaka i
ziemniaków z
wody. Lecz również można podać jako samodzielną przekąskę, a także półmisek
wędlin będzie do niej w sam raz. Pychota, polecam. Ja ugotowałam wszystkie warzywa, choć w oryginale
brokuł i
kalafior dzieli się na różyczki, posypuje
solą i odstawia na ok 2 godz, aż zmiękną, a gotuje się
marchew i
jajka.
Składniki:1
kalafior1
brokuł4
jajka2
marchewki1
cebula1 słoiczek
majonezu1/2 pojemnika
śmietany 18%2-3 łyżeczki
musztardysólpieprzWykonanie:
Kalafior i
brokuł myję dzielę na różyczki,
marchew obieram i każde z nich gotuję.
Jajka gotuję na twardo. Po wystygnięciu
marchew,
cebulę i
jajka kroję w średnią kostkę i dodaję do wystudzonych kwiatów. Dodaję do smaku
sól i
pieprz.
Śmietanę,
majonez i
musztardę mieszam razem i dodaję do sałatki, mieszam by sos pokrył wszystkie składniki i nakładam na talerz. W wersji light
sałatkę proponuję polać
jogurtem naturalnym.
SMACZNEGO!