Wykonanie
Taka mała zmiana :)Chciałam zrobić mielone ale nie smażone. Dodałam do nich dwa białe warzywa,
kaszę jaglana i wrzuciłam na parę :)Oczywiście, jeśli się komuś nie chce wyciągać sprzętu parowego albo najnormalniej w świecie nie chce ugotować zdrowych mielonych, może je w tradycyjny sposób usmażyć na patelni. Ale w smaku, wierzcie mi, już nie będzie to samo...

Składniki na 13 kotlecików:500 gramów
mięsa mielonego z
indyka1
pietruszka1/4
selera2 łyżki
mąki2 łyżki z kopką
kaszy jaglanej (u mnie BIO) + 1 łyżka
masła1
jajko1 łyżka świeżej
kolendry1 łyżka świeżej
bazyliioliwa z oliwek do smarowania dłoni podczas formowania kotlecików
pieprzsólKaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ja do gotowania dodaję 1 łyżkę
masła. Odstawić do wystygnięcia
Pietruszkę i
seler ugotować. Ja miałam gotowe po ugotowanej wcześniej zupie jarzynowej . Ugotowane warzywa w miarę drobno posiekać (ewentualnie w małe kwadraciki)

Wstawić garnek do gotowania na parze
Mięso przełożyć do miski i dodać posiekane warzywa

Dodać
jajko i
sól z
pieprzem
Świeże
zioła drobno posiekać i dodać do
mięsa
Dodać
mąkę,
kaszę jaglaną i wymieszać

Dłonie posmarować
oliwą z oliwek i formować kotleciki. Uwaga! Masa będzie mokra, ale po posmarowaniu rąk
oliwą bardzo ładnie będą się formowały kotlety . Delikatnie przekładać je na garnek do gotowania na parze i na małym ogniu, pod przykryciem, gotować 8 minut (nie ma potrzeby przekładania kotletów na druga stronę)


Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie po prostu
ziemniaki i gotowana
marchewka. Kotlety z wierzchu posypałam dodatkową ilością posiekanych, świeżych
ziół





Smacznego i na zdrowie :)