Wykonanie
Jadłam już kilka
razy, ale nigdy w domu. Jakoś tak wyszło.Dzisiaj trochę odmiany i
chili con carne jest na moim własnym
stole :DNa zimowe wieczory super na rozgrzanie. Co prawda zima w tym roku raz jest, raz jej nie ma, ale takie rozgrzewające danie jest fajne, gdy w domu okna są nieszczelne :P
Chili con carne jest daniem z
wołowiny, ja jednak dałam mieszankę
wołowiny i
łopatki wieprzowej

Składniki:500 gramów mielonej
wołowiny (u mnie mieszanka
wołowiny z
łopatką wieprzową)50 gramów
masła2 duże
cebule2 zmiażdżone ząbki
czosnku1 łyżeczka mielonej
papryczki chili (u mnie
sól morska z
papryczką chili)2 łyżeczki
kminku60 gramów
koncentratu pomidorowego (ja dodałam jeszcze, mojego wykonania, miąższ z
pomidorów, które suszyłam i zrobiłam w zalewie)1 puszka
czerwonej fasoli30 ml
wywaru z
wołowinypieprznatka pietruszki do dekoracji - opcjonalnieRoztopić w garnku
masło i zeszklić delikatnie
czosnek i
cebulę

Przełożyć do garnka
wołowinę i dusić pod przykryciem przez 10 minut

Następnie dodać
chili,
kminek,
koncentrat pomidorowy i całość dokładnie wymieszać

Dodać
fasolę,
bulion i doprawić
solą oraz
pieprzemNastawić piekarnik na 180 stopniPrzełożyć potrawę do żaroodpornego naczynia i dusić w piekarniku 20 minut. Po 10 minutach wymieszać, żeby się wierzch nie przypiekł i danie nie przywarłoMożna udekorować
natką pietruszki


Smacznego :)W myśl akcji: