ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie

Szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie

nazwa

Wykonanie

Została mi resztka jogurtu naturalnego. Dzień wcześniej kupiłam piersi z kurczaka. Zrobiłam więc szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie. Jeden minus to marynowanie 1,5 godziny w lodówce, ale naprawdę warto.
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
kilka listków świeżego lubczyku
1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego
kilka pomidorków koktajlowych - ilość zależy od wielkości piersi z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
olej rzepakowy do smażenia
1 cebula
sól
pieprz
Najpierw marynata: jogurt naturalny przełożyć do salaterki
Listki lubczyku drobno posiekać - przełożyć do jogurtu
Dodać przyprawę do kurczaka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać - odstawić na bok
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić w kwadraciki - przełożyć do marynaty i doprawić. Przykryć salaterkę folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1,5 godziny
Paprykę pokroić w kawałki mniej więcej wielkości kawałków kurczaka
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół
Cebulę przekroić najpierw na pół, potem połówkę na trzy części, a następnie jeszcze raz na pół
Kurczaka wyjąć z lodówki i przemieszać mięso
Składniki naprzemiennie nadziewać na patyczki do szaszłyków
Rozgrzać patelnię grillową i wlać trochę oleju rzepakowego
Na rozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony
Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty i ogórkiem kiszonym . Można ugotować ryż, kaszę gryczaną lub usmażyć frytki :)
Smacznego! :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/08/szaszyki-drobiowe-w-jogurtowej-marynacie.html