ßßß
Składniki :naleśniki:600 g mąki pszennej razowej8 jajek6 łyżek cukruwoda mineralna1 l mleka0,5 łyżeczki soliolej do smażeniakrem:150 g orzechów laskowych mielonych0,5 szklanki gorącego mleka200 g masła150 g cukru2-3 żółtkapolewa czekoladowa:150 g kostki masła2/3 szklanki cukru pudru3-4 łyżki ciemnego kakao
naleśniki : Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko i sól. Miksujemy i odstawiamy na 30 minut. Przed samym smażeniem dodajemy do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około pół szklanki). Naleśniki smażymy z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości oleju roślinnego.krem : Orzechy zalewamy gorącym mlekiem i studzimy, aż masa zgęstnieje. Masło miksujemy razem z cukrem i żółtkami. Dodajemy masę orzechową i dalej mieszamy na gładką masę. Gotowym kremem smarujemy z wierzchu każdy kolejny naleśnik na torcie.polewa : W rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy cukier i mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z kakao do uzyskania jednolitej masy. Po lekkim przestudzeniu polewamy gotowy tort i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki, żeby całość stężała. Kroimy ostrożnie gorącym, czystym nożem.