Wykonanie

Składniki :naleśniki:600 g
mąki pszennej razowej8
jajek6 łyżek
cukruwoda mineralna1 l
mleka0,5 łyżeczki
soliolej do smażeniakrem:150 g
orzechów laskowych mielonych0,5 szklanki gorącego
mleka200 g
masła150 g
cukru2-3
żółtkapolewa czekoladowa:150 g kostki
masła2/3 szklanki
cukru pudru3-4 łyżki ciemnego
kakao
naleśniki :
Mąkę przesiewamy, dodajemy
jajka,
mleko i
sól. Miksujemy i odstawiamy na 30 minut. Przed samym smażeniem dodajemy do ciasta
wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około pół szklanki). Naleśniki smażymy z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości
oleju roślinnego.krem :
Orzechy zalewamy gorącym
mlekiem i studzimy, aż masa zgęstnieje.
Masło miksujemy razem z
cukrem i
żółtkami. Dodajemy masę
orzechową i dalej mieszamy na gładką masę. Gotowym kremem smarujemy z wierzchu każdy kolejny naleśnik na torcie.polewa : W rondlu rozpuszczamy
masło. Wsypujemy
cukier i mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z
kakao do uzyskania jednolitej masy. Po lekkim przestudzeniu polewamy gotowy tort i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki, żeby całość stężała. Kroimy ostrożnie gorącym, czystym nożem.