ßßß
ZIELONE PESTO (alla Genovese)Składniki:2 duże garście liści świeżej bazylii2 ząbki czosnku, obrane75 g sera pecorino romano (parmezanu), startego3 łyżki orzechów pinii4 łyżki oliwy z oliweksól i świeżo zmielony czarny pieprz125 g świeżego makaronu penneUmieszczamy liście bazylii, czosnek, starty ser pecorino i orzeszki pinii w blenderze i miksujemy, stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż mieszanina osiągnie pożądaną konsystencję. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.Składniki:6-7 pomidorów suszonych2 łyżki orzeszków piniowych1 ząbek czosnku2 łyżki startego parmezanukilkanaście listków świeżej bazylii5-6 łyżek oliwysól, pieprzOrzeszki pinii podsmażamy na patelni do momentu aż uzyskają złocisty kolor. Uważamy aby się nie przypaliły. Parmezan ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na zimno, aż powstanie odpowiednia konsystencja. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli pesto jest zbyt gęste dodajemy więcej oliwy. Można wykorzystać oliwę ze słoika z pomidorami.OGNISTE PESTO Z CHILISkładniki:4 papryczki chili4 ząbki czosnkumały kawałek imbiru6 łyżek oliwyPapryczki kroimy, usuwamy nasiona. Ząbki czosnku obieramy i kroimy. Podobnie postępujemy z imbirem. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy do makaronu, lub smarujemy bagietkę i podajemy z łagodnym serem. Używajmy ostrożnie, bo jest na prawdę piekielnie ostre!