Wykonanie
Tego
indyka przygotujecie w 20 minut: 10 minut na przyprawienie
indyka i kolejnych 10 na przygotowanie warzyw. Później tylko czekamy, aż się upiecze. Wierzcie mi, wychodzi świetnie i smakuje bardzo świątecznie dzięki dodatkowi
cynamonu i
goździków. Jeśli natomiast zostanie wam trochę
mięsa, można je wykorzystać do kanapek. Zdecydowanie polecam.Składniki:1 duża noga z
indyka2 łyżki
masła100ml białego
wytrawnego wina lub
wermutu2
liście laurowe2
ziela angielskiesólpieprz3 średnie
ziemniaki2–3
marchewki1 kwaśne
jabłko2 dojrzałe, ale twarde
gruszki2
cebule białe lub czerwone1 laska
cynamonu4
goździki
Indyka myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha, następnie wkładamy do rękawa do pieczenia.
Masło z
winem podgrzewamy i wlewamy na
indyka. Dodajemy
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól i
pieprz. Zamykamy rękaw klamerką, po czym delikatnie poruszamy, aby marynata pokryła
indyka. Kładziemy na brytfankę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Pieczemy ok. 1 godziny.
Ziemniaki i
marchew obieramy i kroimy w grube talarki.
Cebulę,
gruszkę i
jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki.
Warzywa i owoce wkładamy do miski.Po godzinie pieczenia rozcinamy rękaw i wyjmujemy
indyka na brytfankę (
ziele angielskie i
liść laurowy można wyjąć), a sosem oblewamy warzywa. Mieszamy je i obkładamy
indyka. Dodajemy
goździki i
cynamon (można go połamać na 2-3 części). Wstawiamy dalej do pieczenia w 160C.Pieczemy, od czasu do czasu mieszając warzywa i przekręcając
indyka, do momentu aż
indyk ładnie się zrumieni, a warzywa będą miękkie. Gdyby
jabłka były zbyt kwaśne, tuż przed końcem pieczenia możemy warzywa posypać 1 łyżeczką
cukru i zamieszać.
Indyk piekł się ok. 2 godzin. Smacznego!