ßßß
Indyka myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha, następnie wkładamy do rękawa do pieczenia. Masło z winem podgrzewamy i wlewamy na indyka. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Zamykamy rękaw klamerką, po czym delikatnie poruszamy, aby marynata pokryła indyka. Kładziemy na brytfankę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Pieczemy ok. 1 godziny.Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w grube talarki. Cebulę, gruszkę i jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Warzywa i owoce wkładamy do miski.Po godzinie pieczenia rozcinamy rękaw i wyjmujemy indyka na brytfankę (ziele angielskie i liść laurowy można wyjąć), a sosem oblewamy warzywa. Mieszamy je i obkładamy indyka. Dodajemy goździki i cynamon (można go połamać na 2-3 części). Wstawiamy dalej do pieczenia w 160C.Pieczemy, od czasu do czasu mieszając warzywa i przekręcając indyka, do momentu aż indyk ładnie się zrumieni, a warzywa będą miękkie. Gdyby jabłka były zbyt kwaśne, tuż przed końcem pieczenia możemy warzywa posypać 1 łyżeczką cukru i zamieszać. Indyk piekł się ok. 2 godzin. Smacznego!