Wykonanie
Lekki, pulchny i dobrze wyrośnięty
biszkopt to pierwszy i najważniejszy krok w tworzeniu
tortów, rolad i innych słodkich arcydzieł. Co zrobić, aby wypiek był udany, nie opadł i nie było w nim zakalca? Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Oto one:Lekkość i pulchność
biszkopt zawdzięcza
jajom, do których - poprzez ubijanie/ucieranie
żółtek i ubijanie
białek na sztywno - wprowadzamy dużą ilość powietrza.

Składniki:(tortownica o śr. 27 cm)375 g miękkiego
masła375 g
cukru pudru6
jajek375 g
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia75 ml
mleka3 łyżeczki
aromatu waniliowegoZazwyczaj do
biszkoptów używa się
mąki pszennej tortowej, ewentualnie zwykłej - koniecznie przesianej przez sitko!
Jajka powinny
mieć temperaturę pokojową.Jeśli chcemy uzyskać
czekoladowy biszkopt, dodajmy do ciasta 1/3 szklanki
kakao razem z
mąką.Formę przygotowujemy wykładając spód papierem do pieczenia. Boki pozostają suche.Odpowiednia temperatura pieczenia . Najbardziej pożądaną jest temperatura 180 C. Na początku należy ogrzewać ciasto od
spodu, aż do całkowitego wyrośnięcia, następnie silnie ogrzewać od góry przez ok. 20-45 min., aby wierzch się ładnie zrumienił. Po wyłączeniu piekarnika, ciasto pozostawiamy w nim na około 10 - 15 min, aby przestygło. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika, bo ciasto opadnie!Dobrze upieczony
biszkopt odstaje od ścianek formy, a patyczek włożony do ciasta jest suchy.Powszechnie znane są trzy sposoby przyrządzania ciasta
biszkoptowego:Z
żółtek ucieranych i piany . Do utartych na gęstą, białą masę
żółtek dodajemy na przemian
mąkę i ubitą pianę z
białek. Lekko mieszamy i wkładamy do formy. Ciasto doskonałe na rolady.Z całych jaj ubijanych na parze. Naczynie umieszczamy w rondelku z wrzącą
wodą (stojącym na ogniu). Wsypujemy
cukier, wbijamy całe
jaja i starannie ubijamy do momentu aż masa stanie się biała i gęsta. Wówczas wyjmujemy naczynie z rondla i ubijamy masę aż do przestygnięcia. Następnie stopniowo dodajemy przesianą
mąkę, lekko mieszamy, wlewamy do formy. Ciasto idealne na placki do
tortu.Z samych
białek . Ciasto przyrządza się identycznie jak powyżej (z całych jaj ubijanych na parze). Różnica polega jedynie na tym, że ubija się same
białka z
cukrem. Idealne ciasto w wersji bardziej dietetycznej.