ßßß Cookit - przepis na Biszkopot idealny

Biszkopot idealny

nazwa

Wykonanie

Lekki, pulchny i dobrze wyrośnięty biszkopt to pierwszy i najważniejszy krok w tworzeniu tortów, rolad i innych słodkich arcydzieł. Co zrobić, aby wypiek był udany, nie opadł i nie było w nim zakalca? Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Oto one:
Lekkość i pulchność biszkopt zawdzięcza jajom, do których - poprzez ubijanie/ucieranie żółtek i ubijanie białek na sztywno - wprowadzamy dużą ilość powietrza.
Składniki:
(tortownica o śr. 27 cm)
375 g miękkiego masła
375 g cukru pudru
6 jajek
375 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
75 ml mleka
3 łyżeczki aromatu waniliowego
Zazwyczaj do biszkoptów używa się mąki pszennej tortowej, ewentualnie zwykłej - koniecznie przesianej przez sitko! Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Jeśli chcemy uzyskać czekoladowy biszkopt, dodajmy do ciasta 1/3 szklanki kakao razem z mąką.
Formę przygotowujemy wykładając spód papierem do pieczenia. Boki pozostają suche.
Odpowiednia temperatura pieczenia . Najbardziej pożądaną jest temperatura 180 C. Na początku należy ogrzewać ciasto od spodu, aż do całkowitego wyrośnięcia, następnie silnie ogrzewać od góry przez ok. 20-45 min., aby wierzch się ładnie zrumienił. Po wyłączeniu piekarnika, ciasto pozostawiamy w nim na około 10 - 15 min, aby przestygło. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika, bo ciasto opadnie!
Dobrze upieczony biszkopt odstaje od ścianek formy, a patyczek włożony do ciasta jest suchy.
Powszechnie znane są trzy sposoby przyrządzania ciasta biszkoptowego:
Z żółtek ucieranych i piany . Do utartych na gęstą, białą masę żółtek dodajemy na przemian mąkę i ubitą pianę z białek. Lekko mieszamy i wkładamy do formy. Ciasto doskonałe na rolady.
Z całych jaj ubijanych na parze. Naczynie umieszczamy w rondelku z wrzącą wodą (stojącym na ogniu). Wsypujemy cukier, wbijamy całe jaja i starannie ubijamy do momentu aż masa stanie się biała i gęsta. Wówczas wyjmujemy naczynie z rondla i ubijamy masę aż do przestygnięcia. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, lekko mieszamy, wlewamy do formy. Ciasto idealne na placki do tortu.
Z samych białek . Ciasto przyrządza się identycznie jak powyżej (z całych jaj ubijanych na parze). Różnica polega jedynie na tym, że ubija się same białka z cukrem. Idealne ciasto w wersji bardziej dietetycznej.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/01/biszkopot-idealny-perfect-sponge-cake.html