Wykonanie
Zestaw obiadowy składa się z:
Bitków wieprzowychKlusek śląskichModrej
kapustyBitki wieprzoweSkładniki:50 dag
mięsa wieprzowego (karczek)2-3 łyżki
mąki pszennej2-3
cebule1/2 szklanki
śmietanysól,
pieprztłuszcz (
margaryna)Przygotowanie:
Mięso umyć i dokładnie osuszyć, rozbić tłuczkiem i natrzeć
solą i
pieprzem. Następnie obtoczyć w
mące i obsmażyć na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z patelni.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, na którym smażyły się
bitki.
Bitki zalać
woda i dusić pod przykryciem do miekkości. Dodać
śmietanę i doprawić do smaku, dobrze wymieszać. Podgrzewać, stale mieszając ( nie wolno zagotować).Kluski śląskieSkładniki:1 kg ugotowanych
ziemniaków1
jajko25 dag
mąki ziemniaczanejsólPrzygotowanie:Ugotowane w osolonej wodzie
ziemniaki zmielić w maszynce lub przetrzeć przez praskę.
Mąkę przesiać, wysypać na stolnice, dodać masę ziemniaczaną,
jajko. Dobrze wyrobić. Formować okrągłe kluski z dziurką w środku. Kłaść do wrzącej
wody, gotować 5 minut od chwili, gdy kluski wypłyną.Modro
kapustaSkładniki:1 mała
czerwona kapusta1
cebulasok z 1/2
cytrynysólpieprzPrzygotowanie:
Kapustę poszatkować, ugotować na półmiękko. Pokrojoną w kostkę
cebulę podsmażyć.
Kapustę przecedzić, lekko skropić
sokiem z cytryny, dodać
cebulę, wymieszać, doprawić i chwilę jeszcze dusić.