Wykonanie
Jak można nie lubić
kokosu, no jak? Jednak można....Gdy byłam dzieckiem nie znosiłam smaku i zapachu
kokosu ani
wanilii … wiem wiem
dziwne...Choć dziś zdaje mi się to absurdem i na wpół realnym wspomnieniem to tak było. Widać smaki i zapachy które lubimy zmieniają się z czasem gdy i my się zmieniamy.Kiedy jednak jakieś 2-3 lata temu polubiłam
kokos, to weszłam w taką fazę że mogła bym jeść go ciągle...no prawie ciągle ;)Jednak w domu nie wszyscy są aż tak zagorzałymi zwolennikami jego smaku, dlatego przeplatam różności aby każdy był zadowolony.Dzisiaj chcę Wam przedstawić tort Rafaello, który skradł
serca nawet tych którzy nie
pałają miłością do
kokosowego smaku. Moja mama się go dosłownie bała, gdyż nigdy nie znosiła białych ciast z
białym kremem. Ale skoro częstują to aby nie robić przykrości zaczęła jeść. Ku mojej uciesze tak jej zasmakował, że już pytała kiedy go znów powtórzę :D


Składniki na
biszkopt:5
jajek „L”1/2 szklanki*
mąki1/2 szklanki*
skrobi ziemniaczanej2/3 szkl.*
cukru1,5 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli*tym razem moje szklanki miały 300ml pojemnościPrzygotowanie:
Białka ubić na sztywno z szczyptą
soli oraz
cukrem, dodawać po jednym
żółtku nadal miksując na puch. Wyłączyć mikser. Teraz
mąkę,
skrobię ziemniaczaną i
proszek do pieczenia przesiewamy do jajecznej masy i mieszamy już tylko łyżką. Delikatnie ale dokładnie. W żadnym wypadku nie miksujemy po dodaniu
mąki!!!Dno blachy o średnicy 24 cm smarujemy
olejem, ale
boków nie smarujemy. Wylewamy do niej ciasto i pieczemy przez 30-40 minut w 160 stopniach, bez termoobiegu. Nie otwierajcie piekarnika wcześniej niż po pół godzinie pieczenia, bo może to spowodować, że ciasto opadnie.
Biszkopta zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Składniki na krem:600ml
mleka5 łyżek
cukru2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią1 opakowanie Budyniu
śmietankowego150g
wiórków kokosowych (najlepiej pozostałych z robieniu
likieru kokosowego)1 łyżeczka
oleju kokosowego (opcjonalnie- podkręca aromat )200ml wrzącej
wody4 łyżeczki
żelatyny600ml
śmietany kremówki 30%Przygotowanie kremu:
Budyń ugotować na 600ml
mleka z 2 łyżkami
cukru. Na koniec dorzucić
wiórki kokosowe. We wrzątku rozpuścić
żelatynę i dodać do budyniu intensywnie mieszając. Ostudź do zimna. W osobnej misce ubij na sztywno
śmietanę kremówkę z 3 łyżkami
cukru. Gdy
budyń est zupełnie zimny. Delikatnie i ostrożnie połącz obie masy.Dodatkowo:
Płatki migdałów i
wiórki kokosowe do ozdobyNa poncz:50 ml
likieru kokosowego do nasączenia100 ml
wódki150 ml
wody

Przygotowanie ciasta:
Biszkopt kroimy na 2 blaty. Robimy poncz mieszając wszystkie składniki i nasączamy nim oba blaty ciasta.. Pierwszy blat smarujemy ok.1/3 kremu i przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki ciasta smarujemy resztą kremu.Na suchej patelni podprażamy
płatki migdałów uważając aby się nie przypaliły. Posypujemy nimi boki
tortu. Następnie podprażamy
wiórki kokosowe i posypujemy nimi wierzch ciasta.Wstawiamy do lodówki na około 4 godziny lub na całą noc.Smacznego kochani :)Przepis dołączam do akcji: