Wykonanie
« Powrót  Farfelki

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 2 sztuk
mąka 500 gramów
cebula 1 sztuk
smalec z gęsi 2 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:Do przesianej, w misce,
mąki, wbić
jajka i stopniowo dolewać ok. pół szklanki zimnej
wody, zagnieść zwarte ciasto, owinąć folią i odłożyć na 30 minut do zamrażalnika. Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia zetrzeć na grubej tarce schłodzone ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zrumienić na złoty kolor.Do rondla, na rozgrzany
smalec wsypać posiekaną
cebulę, mieszając, dodać farfelki, zalać wszystko posolonym wrzątkiem (na szklankę klusek szklanka wrzątku), wymieszać i wstawić rondel do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Gdy kluseczki wchłoną
wodę, przełożyć je na półmisek. Podawać z surówką jako samodzielne danie lub jako dodatek do
mięs.Uwagi:
Smalec z gęsi można zastąpić
smalcem z
kaczki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z JajKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29lubie
makaronyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: