ßßß Cookit - przepis na Śląskie domowe nudle, czyli makaron

Śląskie domowe nudle, czyli makaron

nazwa

Składniki

Wykonanie

Nudle, czyli makaron są jednym z przysmaków mojego dzieciństwa :) robiła go moja mama, babcia, no i oczywiście ja :) Ciasto makaronowe ma dość elastyczne zastosowanie, tzn. można je użyć, jako makaron do zup, sosów, bringoli, pierogów, ale również, jako płatki do lazanii, czy ciasto pierogowe, albo jako przysmak sam w sobie, czyli makaron upieczony ma patelni, czyli tzw. maca (wystarczy zrobić makaron, rozwałkować i pokroić na większe kawałki, a następnie upiec go na patelni, bez dodatku tłuszczu). To, w jaki sposób użyjecie makaronu zależy już od Was, a więc podaję przepis :)
ps. najlepiej zrobić z podwójnej porcji.
Makaron:
2 jajka
1 ½ - 2 szklanek mąki
Ok. ½ łyżeczki soli
Szklankę mąki wsypujemy do dość dużej miski. W mące robimy dołek, do którego wbijamy jajka i solimy. Na początku ciasto wyrabiamy widelcem lub szpatułką.
Gdy ciasto będzie dość gęste, wyrabiamy go ręcznie, podsypując mąką. Ciasto makaronowe musi być dość tęgie, tzn. takie, które nie klei się do rąk. Dzielimy je na kilka mniejszych części, po czym każdą z nich wałkujemy na grubość około 2mm, podsypując z obu stron mąką, by nie lepiło się do wałka ani stołu.
Rozwałkowane płaty makaronu układamy na ściereczki, każdy osobno i pozostawiamy by lekko wyschło, co pewien czas przewracamy je do góry nogami, by równomiernie schło. Chodzi o to, by ciasto było z wierzchu suche, ale się nie łamało.
Czas schnięcia makaronu zależy od temperatury i wilgotności powietrza. Może trwać 30 minut lub kilka godzin.
Okrągłe płaty suchawego ciasta makaronowego kroimy na ćwiartki, następnie układamy jedna na drugiej, po czym kroimy w podłużne paski, około 2 – 3cm szerokości, a następnie kroimy w cienkie nitki.
Pokrojony makaron rozsypujemy na ściereczki, tak by zbyt duża ilość makaronu nie była w jednym miejscu. Następnie pozostawiamy go do całkowitego wyschnięcia, co pewien czas przesypujemy makaron. Najlepiej suszyć go, co najmniej jeden dzień.
Dobrze wysuszony makaron najlepiej przechowywać w papierowych lub materiałowych torebkach, czyli takich które przepuszczają powietrze.
Domowy makaron gotujemy w osolonej wodzie, nieco dłużej niż ten ze sklepu.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/06/slaskie-domowe-nudle-czyli-makaron.html