ßßß

Dla 2/3 osób potrzeba:2 woreczki ryżu2 duże pojedyncze piersi z kurczaka3 łyżki olejumarchewkapół papryki czerwonejpół papryki zielonejmała cebulagrzybki chińskie np. Munsos sojowy jasnykawałek korzenia imbirucurry, kurkuma, papryka mielona, pieprz cayenne, sólłyżka mąki ziemniaczanejpędy bambusa pokrojone w paseczki ( ale nie jest to niezbędne)Grzybki Mun namoczyć w gorącej wodzie na około 15 minut. Ryż gotujemy na sypko wrzucając na wrzącą wodę. Piersi myjemy, kroimy w kostkę lub plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojone w małe paseczki: paprykę zielona i czerwoną, cebulkę, starkowaną marchewkę, smażymy jeszcze przez chwilę. Podlewamy wodą(ok. 700ml), dodajemy odcedzone grzybki, pędy bambusa, sos sojowy i przyprawy. Gotujemy około 20minut. W małej ilości zimnej wody rozprowadzamy mączkę ziemniaczaną i zagęszczamy nią sos. Podajemy z ryżem, lub jak wolimy to można z makaronem. Smacznym dodatkiem będzie gotowana marchewka, na którą przepis znajdziecietutaj.Życzę smacznego :)
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)