Wykonanie
sobota, 16 marca 2013


Dla 2/3 osób potrzeba:2 woreczki
ryżu2 duże pojedyncze
piersi z kurczaka3 łyżki
olejumarchewkapół
papryki czerwonejpół
papryki zielonejmała
cebulagrzybki chińskie np. Mun
sos sojowy jasnykawałek korzenia
imbirucurry,
kurkuma,
papryka mielona,
pieprz cayenne,
sólłyżka
mąki ziemniaczanejpędy bambusa pokrojone w paseczki ( ale nie jest to niezbędne)
Grzybki Mun namoczyć w gorącej wodzie na około 15 minut.
Ryż gotujemy na sypko wrzucając na wrzącą
wodę. Piersi myjemy, kroimy w kostkę lub plastry. Podsmażamy na rozgrzanym
oleju, następnie dodajemy pokrojone w małe paseczki:
paprykę zielona i czerwoną,
cebulkę, starkowaną
marchewkę, smażymy jeszcze przez chwilę. Podlewamy
wodą(ok. 700ml), dodajemy odcedzone
grzybki,
pędy bambusa,
sos sojowy i
przyprawy. Gotujemy około 20minut. W małej ilości zimnej
wody rozprowadzamy
mączkę ziemniaczaną i zagęszczamy nią sos. Podajemy z
ryżem, lub jak wolimy to można z
makaronem. Smacznym dodatkiem będzie gotowana
marchewka, na którą przepis znajdziecietutaj.Życzę smacznego :)

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)