Wykonanie

składniki* 1 duży
filet z kurczaka* 30 dag małych
pieczarek* 1
papryka* 1-2 małe
cebulki*
przyprawa curry* czerwona pasta
curry*
sos sojowy jasny*
sól* 1 saszetka
ryżu*
kurkumaSposób wykonania
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, włożyć do miski, wlać ok. 5 łyżek
oleju, 1/2
torebki przyprawy curry i łyżkę
sosu sojowego, wymieszać tak aby kawałki fileta były obtoczone w mieszance i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.W
między czasie obrać i pokroić w cząstki
pieczarki (każda
pieczarka na pół a później cząstki jak przy dzieleniu
mandarynki),
paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski,
cebulę obrać i pokroić w piórka.Na patelnię wlać nieco
oleju i podsmażyć na nim fileta, następnie zdjąć z patelni i na tym samym
oleju zeszklić
cebulkę, dodać do niej
pieczarki i podsmażyć, a następnie
paprykę. Na koniec dodać
mięso, łyżeczkę pasty
curry i dusić na delikatnym ogniu ok. 15-20 min. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.W tym samym czasie ugotować
ryż według przepisu na opakowaniu dodając do
wody w której będzie gotowany łyżeczkę
przyprawy curry, a po ugotowaniu i odcedzeniu dodać do
ryżu 1/2 łyżeczki
kurkumy i wymieszać.
