ßßß
składniki* 1 duży filet z kurczaka* 30 dag małych pieczarek* 1 papryka* 1-2 małe cebulki* przyprawa curry* czerwona pasta curry* sos sojowy jasny* sól* 1 saszetka ryżu* kurkumaSposób wykonaniaFilet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, włożyć do miski, wlać ok. 5 łyżek oleju, 1/2 torebki przyprawy curry i łyżkę sosu sojowego, wymieszać tak aby kawałki fileta były obtoczone w mieszance i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.W między czasie obrać i pokroić w cząstki pieczarki (każda pieczarka na pół a później cząstki jak przy dzieleniu mandarynki), paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w piórka.Na patelnię wlać nieco oleju i podsmażyć na nim fileta, następnie zdjąć z patelni i na tym samym oleju zeszklić cebulkę, dodać do niej pieczarki i podsmażyć, a następnie paprykę. Na koniec dodać mięso, łyżeczkę pasty curry i dusić na delikatnym ogniu ok. 15-20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.W tym samym czasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu dodając do wody w której będzie gotowany łyżeczkę przyprawy curry, a po ugotowaniu i odcedzeniu dodać do ryżu 1/2 łyżeczki kurkumy i wymieszać.