ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z łososiem wędzonym dymem z bukowego drewna

Placki ziemniaczane z łososiem wędzonym dymem z bukowego drewna

nazwa

Wykonanie

5 średniej wielkości ziemniaków
1 cebula
1/2 szkl. mąki pszennej
1 jajko
sól perska do smaku firmy Royal Brand
pieprz czerwony firmy Royal Brand
suszony czosnek niedźwiedzi firmy Royal Brand
olej do smażenia
śmietana lub jogurt typu greckiego
świeży koperek
cytryna
kawałek wędzonego na ciepło łososia / z Biedronki /
Ziemniaki obieramy i ścieramy w malakserze . Dodajemy cebulę , jajko , mąkę , przyprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim . Zawsze myślałam , że sól to sól i powinna być słona . Jednak sól perska ma wyjątkowy delikatny smak . Smażymy placki na oleju i osączamy na papierowym ręczniku .
W miedzy czasie siekamy koperek , solimy jogurt i mieszamy .
Placki podajemy z pokruszonym łososiem z kleksem z jogurtu .
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/06/placki-ziemniaczane-z-ososiem-wedzonym.html