ßßß Cookit - przepis na OKRĄGŁA CUKINIA FASZEROWANA W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ Z PĘCZAKIEM

OKRĄGŁA CUKINIA FASZEROWANA W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ Z PĘCZAKIEM

nazwa

Wykonanie

PORCJA DLA 2 OSÓB :
Farsz do cukinii:
2 okrągłe cukinie
1 cebula
garść świeżego tymianku
oliwa i masło gostyńskie do podsmażenia warzyw
3 suszone pomidory
4 zielone szparagi
przyprawa "kurczak z kiełkami " firmy Royal Brand
łyżka czosnku niedźwiedziego firmy Royal Brand
sól perska do smaku
opcjonalnie można dodać ser feta
Z cukinii odcinamy górę , tak żeby powstała czapeczka . Wydążamy środek , kroimy miąższ , doprawiamy przyprawą " kurczak z kiełkami . Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i podsmażamy cebulkę .Dodajemy szparagi i cukinię , dosypujemy tymianek i czosnek niedźwiedzi . Solimy do smaku i dodajemy ok 2 łyżek ugotowanego pęczaku . Całość przekładamy do lekko osolonych cukinii .
Rozgrzewamy piekarnik do 250 C , cukinie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym , dolewamy troszkę wody i oliwy . Wstawiamy do pieca na ok 15 min ,w tym czasie polewamy cukinię wodą z masełkiem .
Kasza pęczak i salsa z pomidorów :
1 szklanka kaszy pęczak
2 szklanki wody
łyżeczka soli i masła gostyńskiego - do wody
Kaszę wsypujemy do gotującej się wody z solą i masłem . Gotujemy do miękkości
----------------------------------
2 pomidory
4 suszone pomidory
duży pęczek bazylii
sok z limonki
oliwa z pomidorów ok 50 ml
czosnek niedźwiedzi
tymianek
składniki salsy umieszczamy w blenderze i miksujemy doprawiamy solą i limonką.
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/06/okraga-cukinia-faszerowana-w-wersji.html