- Taka potrawa, jakby gęsta zupa, w której łyżka staje (...) - Z kartofli i kapusty, wszystko rozgotowane i rozdyźdane, a ta kapusta grubo krojona, po brodzie się plącze przy jedzeniu i dlatego to się nazywa parzybroda. Gorące musi być.- Pożywienie ubogich chłopów - dodała Melania. (...)"Joanna Chmielewska "Harpie"SKŁADNIKI :mała główka białej kapusty3 ziemniaki30 dkg wędzonego boczku1 cebula1 łyżka majerankusól , pieprz , kminek1 l mlekasmalec do smażeniaKapustę kroimy drobno . Cebulę , boczek i ziemniaki podsmażamy na dnie garnka na małej ilości smalcu . Dodajemy kapustę i przyprawy . Zalewamy mlekiem i jeśli mleko nie przykryje warzyw dolewamy trochę wody . Gotujemy do miękkości . To mleko w parzybrodzie smakuje rewelacyjnie , tylko trzeba posolić . Musicie spróbować to świetna rozgrzewająca zupa na takie chłody .