ßßß
 
            
        
 Nie piję kawy, wyjątek robię dla słodkiej, najchętniej z jakimś syropem. Bita śmietana też mile widziana :) Nie wiem jednak czy to wciąż jest kawa czy już raczej deser.Syrop piernikowy znalazłam na allrecipes.com, szybko się go robi, a jak smakuje... Idealny do kawy, kakao czy gorącej czekolady. Świetnie nadaje się też jako własnoręcznie robiony prezent.Święta tuż tuż. Jeśli potrzebujecie jakieś wypieki na ostatnią chwilę to polecam: ciasteczka korzenne i szybki piernik .SKŁADNIKI:szklanka wodyszklanka cukru1 łyżka miodu1 łyżeczka imbiru1 laska cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego1/2 łyżeczki ziela angielskiego8 goździkówNa średnim ogniu wymieszać w garnku wodę, cukier i miód. Dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia. Gotować 30-40 minut na małym ogniu (powinno lekko zgęstnieć). Wystudzić i przecedzić. Przechowywać w lodówce do miesiąca.
Nie piję kawy, wyjątek robię dla słodkiej, najchętniej z jakimś syropem. Bita śmietana też mile widziana :) Nie wiem jednak czy to wciąż jest kawa czy już raczej deser.Syrop piernikowy znalazłam na allrecipes.com, szybko się go robi, a jak smakuje... Idealny do kawy, kakao czy gorącej czekolady. Świetnie nadaje się też jako własnoręcznie robiony prezent.Święta tuż tuż. Jeśli potrzebujecie jakieś wypieki na ostatnią chwilę to polecam: ciasteczka korzenne i szybki piernik .SKŁADNIKI:szklanka wodyszklanka cukru1 łyżka miodu1 łyżeczka imbiru1 laska cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego1/2 łyżeczki ziela angielskiego8 goździkówNa średnim ogniu wymieszać w garnku wodę, cukier i miód. Dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia. Gotować 30-40 minut na małym ogniu (powinno lekko zgęstnieć). Wystudzić i przecedzić. Przechowywać w lodówce do miesiąca.