ßßß Cookit - przepis na Syrop korzenny

Syrop korzenny

nazwa

Wykonanie

Aromatyczny, odrobinę pikantny syrop korzenny będzie wspaniałym dodatkiem do zimowej kawy, herbaty, deserów i ciast. Można nim polać kawałek sernika, dodać odrobinę do bitej śmietany, jogurtu na śniadanie, użyć jak miodu do porannej miski płatków lub skropić nim pancakesy.
Inspiracja: All recipes .
Składniki na ok. 250 ml syropu:
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
kawałek (2,5 cm) korzenia imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
1 kora cynamonu, pokruszona na mniejsze kawałki
8 całych goździków
1/2 łyżeczki całego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki całego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
W małym garnku wymieszać wodę, cukier i miód. Wmieszać przyprawy. Doprowadzić do zagotowania, po czym zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 25-30 minut, aż masa zgęstnieje do konsystencji syropu. Pozostawić do wystygnięcia ok. 20 minut, a następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą.
Przelać do zamykanej buteleczki i przechowywać w lodówce.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/12/syrop-korzenny.html