ßßß
Składniki na ciasto:1/2 kg mąki pszennej3 dag drożdży1/2 łyżeczki cukru2 żółtka1 jajko4-5 łyżek gęstej śmietany 18%1 kostka masła lub margaryny1 płaska łyżeczka solitłuszcz do wysmarowania blaszki lub papier do pieczeniaMąkę przesiewamy na stolnicę lub do miseczki, dodajemy sól, masło lub margarynę. Siekając nożem lub za pomocą widelca łączymytłuszcz z mąką. Dodajemy roztarte z cukrem drożdże, żółtka, śmietanę.Wyrabiamy na jednolitą masę.Z ciasta formujemy wałki takie jak na kopytka i rozwałkowujemyje na prostokąty. Nakładamy farsz i zwijamy , brzegi dobrze sklejamy.Tak przygotowane ruloniki tniemy na kawałki o długości około 4 cmprosto lub ukośnie.Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonejpapierem do pieczenia. Pamiętajmy żeby zostawić odstępy międzypasztecikami, bo jeszcze urosną. Pozostawiamy na 20 – 30 minutdo wyrośnięcia. Po tym czasie roztrzepujemy widelcem jajko i za pomocą pędzelka smarujemy nim wierzch pasztecików.Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika a po 5 minutach,zwiększamy temperaturę do 180 – 190 stopni C. Pieczemy około 30 minut.Z podanej ilości uzyskamy około 40 szt. pasztecików .Składniki na farsz:1/2 kg kapusty kiszonej3 dag grzybów suszonych3 łyżki masła lub oleju1 łyżka bułki tartej1 cebulasól i pieprz do smaku.kilka ziaren ziela angielskiego/ dodać przy gotowaniu kapusty/2 listki laurowe / dodać przy gotowaniu kapusty/Farsz do pasztecików robimy tak jak farsz do pierogów z kapustą i grzybamiPorady:Farsz na ciasto kładziemy 2-3 cm od brzegu ciasta i zwijamy rulon.Brzegi ciasta bardzo dokładnie zlepiamyPo zwinięciu rulonu nadmiar ciasta obcinamy nożem.Przekręcamy rulon zlepieniem do dołu i lekko go spłaszczamy.Paszteciki na brytfance układamy zlepieniem do dołu.Grubość rozwałkowanego ciasta to 5 – 7 mm.Możemy też rozwałkować ciasto na 1 placek i wykrajać z niego kwadraty,lub wycinać kółka. Brzegi kwadratów zlepiamy po przekątnej.Tak przygotowane paszteciki są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczyku lub barszczyku na zakwasie buraczanym .Smacznego .