ßßß Cookit - przepis na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
3 dag drożdży
1/2 łyżeczki cukru
2 żółtka
1 jajko
4-5 łyżek gęstej śmietany 18%
1 kostka masła lub margaryny
1 płaska łyżeczka soli
tłuszcz do wysmarowania blaszki lub papier do pieczenia
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do miseczki, dodajemy sól, masło lub margarynę. Siekając nożem lub za pomocą widelca łączymy
tłuszcz z mąką. Dodajemy roztarte z cukrem drożdże, żółtka, śmietanę.
Wyrabiamy na jednolitą masę.
Z ciasta formujemy wałki takie jak na kopytka i rozwałkowujemy
je na prostokąty. Nakładamy farsz i zwijamy , brzegi dobrze sklejamy.
Tak przygotowane ruloniki tniemy na kawałki o długości około 4 cm
prosto lub ukośnie.
Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej
papierem do pieczenia. Pamiętajmy żeby zostawić odstępy między
pasztecikami, bo jeszcze urosną. Pozostawiamy na 20 – 30 minut
do wyrośnięcia. Po tym czasie roztrzepujemy widelcem jajko i za pomocą pędzelka smarujemy nim wierzch pasztecików.
Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika a po 5 minutach,
zwiększamy temperaturę do 180 – 190 stopni C. Pieczemy około 30 minut.
Z podanej ilości uzyskamy około 40 szt. pasztecików .
Składniki na farsz:
1/2 kg kapusty kiszonej
3 dag grzybów suszonych
3 łyżki masła lub oleju
1 łyżka bułki tartej
1 cebula
sól i pieprz do smaku.
kilka ziaren ziela angielskiego/ dodać przy gotowaniu kapusty/
2 listki laurowe / dodać przy gotowaniu kapusty/
Farsz do pasztecików robimy tak jak farsz do pierogów z kapustą i grzybami
Porady:
Farsz na ciasto kładziemy 2-3 cm od brzegu ciasta i zwijamy rulon.
Brzegi ciasta bardzo dokładnie zlepiamy
Po zwinięciu rulonu nadmiar ciasta obcinamy nożem.
Przekręcamy rulon zlepieniem do dołu i lekko go spłaszczamy.
Paszteciki na brytfance układamy zlepieniem do dołu.
Grubość rozwałkowanego ciasta to 5 – 7 mm.
Możemy też rozwałkować ciasto na 1 placek i wykrajać z niego kwadraty,
lub wycinać kółka. Brzegi kwadratów zlepiamy po przekątnej.
Tak przygotowane paszteciki są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczyku lub barszczyku na zakwasie buraczanym .
Smacznego .
Źródło:http://dag5992.blogspot.com/2013/11/wigilijne-paszteciki-z-kapusta-i.html