ßßß
Składniki:Ciasto kruche2 szklanki mąki p szennej2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy15 dag masłakruszonka
7 dag masła3-4 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki cukru pudru3 łyżki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa3 jajka1 kg sera mielonego lub 3 duże gęste jogurty greckie1 szklanka cukru drobnegosok z cytryny1/2 szklanki gęstej śmietany2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy
Polewa budyniowa1 budyń waniliowy2 szklanki mleka3 łyżki cukru2 jajka10 dag masła1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki śmietany 30%Wykonanie:Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odstawić go do lodówki na 30 minut. Następnie wykleić ciastem dno formy 28 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanegopieca do 180 stopni C, piec 15 -20 minut.W między czasie zagnieść kruszonkę, odstawić.Ser utrzeć z cukrem dodawać pozostałe składniki i miksować aż do uzyskaniagładkiej masy. Masa jest dość rzadka, odstawić.Na mleku ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem dodawać po 1 jajkucały czas ucierając , dodać mąkę ziemniaczaną. Ucierając dodawać zimnybudyń. Śmietanę ubić i połączyć z masą budyniową.Na podpieczone kruche ciasto wysypać kruszonkę kakaową, na nią wylaćdelikatnie masę serową, na wierzch masy serowej za pomocą łyżki wyłożyć masębudyniową. Całość wstawić do piekarnika i piec 60-70 minut w temperaturze180 stopni C. Pozostawić do wystygnięcia.Wierzch można udekorować według własnego uznania czekoladą , bitą śmietaną,wiórkami kokosowymi.