Wykonanie
Kochani zbliża się wolna sobota i niedziela , czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi .Czas odpoczynku .Te chwile warto osłodzić nie tylko uśmiechami i dobrym słowem ale także przepyszną szarlotką ,delikatną ,rozpływającą się w ustach .Składniki na
biszkopt ;6
jajek.1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 łyżka budyniu
śmietankowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia .
Białka oddzielić od
żółtek . Ubić
białka na sztywną pianę . Żeby lepiej ubijała się piana należy do
białekdodać odrobinę
soli. Do ubitych
białek dodać
cukier i
żółtka . Cały czas miksując mikserem aż masastanie się prawie biała .
Mąkę wymieszać z
budyniem i
proszkiem do pieczenia . Wysypać na sitko i w dwóch partiach przesiać do wcześniej ubitej masy z
białek i
żółtek . Każdą partię przesianej
mąkidelikatnie wymieszać drewnianą łyżką , aż wszystkie składniki się połączą .Dno formy do ciast (38 / 28 )wyłożyć papierem do pieczenia lub jeśli zabrakło akurat wam papieru to wysmarować dno formytłuszczem i posypać
tartą bułką . Na tak przygotowaną blachę wylać ciasto .Cisto wylewamy na środekblachy i łyżką rozprowadzamy na boki tak żeby cała forma miała równą ilość ciasta .Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C .Wystudzony
biszkopt kroimy na dwa blaty.
Biszkopt możecie upiec dzień wcześniej .Składniki na krem ;500 ml
śmietany kremówki1
śnieżka1 łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklance gorącej
wody.Lub 1
galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/2 szklance gorącej
wody.2-3 łyżki
cukru pudru .
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy
śnieżkę ,
cukier puder i chłodną
żelatynę lub tężejącą
galaretkę .
Śmietanę ubijamy jak wcześniej podawałam w przepisie na krem do
tortuśmietankowego , a więc zaczynamy od najszybszych obrotów miksera i redukujemy aż do najwolniejszychobrotów .
Śmietana koniecznie musi być zimna , wtedy lepiej się ubija .
Jabłka do szarlotki ;Najprościej kupić 1 słoik prażonych
jabłek do szarlotki.Lub 2 kg
jabłek kwaskowych obrać , wydrążyć gniazda nasienne .
jabłka pokroić na drobną kostkę. Włożyć do garnka dodać kilka łyżek
wody trochę poddusić dodać
cukier i jeszcze chwilę poddusić . Ilość
cukru jest zależna od Waszego smaku , może być to parę łyżek
cukru albo 1/2 szklanki
cukru a może być i więcej. Uprażone
jabłka nie muszą się rozpaść na miazgę lepiej jeżeli będą w nich kawałki
jabłek. Do tak przygotowanych
jabłek dodajcie
galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w 3/4 szklanki
wody . Całość pozostawcie do lekkiego zastygnięcia . Masę z
jabłek trzeba od czasu do czasu zamieszać .Potrzebne jeszcze będzie :100 ml
likieru Malibu1/2 szklanki
wody przegotowanej.
Likier mieszamy z
wodą i lekko nasączamy blat
biszkoptu . Następnie wykładamy 3/4 kremu z
bitej śmietany , na krem wykładamy tężejące
jabłka . Przykrywamy drugim blatem
biszkoptu , lekko nasączamy
likierem, na wierzch wykładamy pozostały krem z
bitej śmietany. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy ciasto do lodówki aby zastygło. Najlepiej podawać po kilku godzinach kiedy ciastodobrze się schłodzi lub na drugi dzień.Ciasto jest naprawdę pyszne i dobrze się kroi.Jeżeli ktoś z Was
zrobi to ciasto bardzo proszę o opinie . Jeżeli macie pytania nie koniecznie dotyczącetego ciasta zapraszam. Chętnie podzielę się z
Wami swoim doświadczeniem . A może ktoś zechceżebym upiekła dla niego pyszne ciasta na różne okazje . Serdecznie zapraszam
[email protected] .