ßßß

W kolejnej odsłonie "Wino do posiłku":do której idealnie pasuje francuskie różowe wino Celebro ."Różowe wino Celebro słynie ze swej delikatności.Jest jak muśnięcie wiatru, przynoszącego zapach śródziemnomorskiej plaży.Obiecuje chwile odpoczynku, spokoju i harmonii.Orzeźwiający, soczyście owocowy aromat podkreśla smak lodów ciast i deserów."
Składniki:Ciasto:200 g mąki100 g masła2 żółtka2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12%70 g cukru pudruMasa waniliowa:200 ml mleka2 żółtka60 g cukru1 op. cukru waniliowego2 łyżeczki mąki pszennejszczypta soliMąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki szybko zagniatamy do momentu połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Po schłodzeniu ciasto wykładamy na formę do tarty (ok. 26 cm), nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub obciążnikami do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C przez 20 min. Następnie zdejmujemy papier z obciążnikiem i pieczemy kolejne 5 minut.Składniki na masę waniliową roztrzepać ze sobą. Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy połówki umytych brzoskwiń pokrojonych w plastry, a następnie dodajemy resztę masy waniliowej. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 min. w 160 st.C. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!
.Patronem akcji "Wino do posiłku" jest Celebro .Zapraszamy również na Facebook: Klub Celebro .