ßßß Cookit - przepis na Słoneczna tarta brzoskwiniowa

Słoneczna tarta brzoskwiniowa

nazwa

Wykonanie

W kolejnej odsłonie "Wino do posiłku":
do której idealnie pasuje francuskie różowe wino Celebro .
"Różowe wino Celebro słynie ze swej delikatności.
Jest jak muśnięcie wiatru, przynoszącego zapach śródziemnomorskiej plaży.
Obiecuje chwile odpoczynku, spokoju i harmonii.
Orzeźwiający, soczyście owocowy aromat podkreśla smak lodów ciast i deserów."
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
2 żółtka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
70 g cukru pudru
Masa waniliowa:
200 ml mleka
2 żółtka
60 g cukru
1 op. cukru waniliowego
2 łyżeczki mąki pszennej
szczypta soli
Mąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki szybko zagniatamy do momentu połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Po schłodzeniu ciasto wykładamy na formę do tarty (ok. 26 cm), nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub obciążnikami do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C przez 20 min. Następnie zdejmujemy papier z obciążnikiem i pieczemy kolejne 5 minut.
Składniki na masę waniliową roztrzepać ze sobą. Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy połówki umytych brzoskwiń pokrojonych w plastry, a następnie dodajemy resztę masy waniliowej. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 min. w 160 st.C. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
.
Patronem akcji "Wino do posiłku" jest Celebro .
Zapraszamy również na Facebook: Klub Celebro .
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/08/soneczna-tarta-brzoskwiniowa.html