ßßß Cookit - przepis na tatar z tuńczyka

tatar z tuńczyka

nazwa

Wykonanie

Już wielokrotnie pisałam, że tatar to jedna z moich ulubionych przekąsek. Bez znaczenia czy chodzi o tatara z wołowiny czy odkrytego niedawno tatara z łososia. Do kolejnych przysmaków mogę dodać tatara z tuńczyka, którego zaserwowałam na tegoroczne święta.
Składniki:
300 g świeżego tuńczyka
1 awokado
mały słoiczek grzybków marynowanych
2 średnie ogórki kiszone
cebula dymka
pół papryczki chili
2 łyżeczki sosu sojowego
pieprz
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki musztardy dijon
chlust oliwy z oliwek
Tuńczyka siekam drobno i marynuję w soku z cytryny, sosie sojowym, oliwie, musztardzie i pieprzu. Grzybki, ogórki i dymkę kroję w kosteczkę. Awokado pozbawiam skóry i pestki i również kroję w kosteczkę. Skrapiam sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Na półmisku układam warstwę tuńczyka. Na to warstwa ogórka, grzybków i dymki. Warstwa z awokado i znów warstwa tuńczyka. Całość posypuję posiekaną papryczką chili. Z podanych składników wychodzą 4 porcje.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2014/12/tatar-z-tunczyka.html