Wykonanie
Święta kojarzą mi się z makowcem. Nie ważne czy są to święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Mama zawsze robiła minimum dwie blachy pysznego makowca na
drożdżowym cieście. Od czasu gdy zdarza się nam jechać na święta do teściów, sama staram się upiec coś podobnego. W tym roku połączyłam moje dwa ulubione ciasta - makowca i sernik. Szukałam przepisu w książkach, których kolekcja w domu się powiększa. Szukałam w internecie ale ciągle to nie było "to". Zrobiłam totalny mix różnych receptur i wyszedł z tego całkiem smaczny, nie za słodki seromakowiec.

Składniki:Masa makowa:500 g
maku100 g
masłapół szklanki
miodudodatki, czyli
rodzynki,
migdały,
orzechy, co dusza zapragnie
mleko do zagotowania
makuMasa serowa:1 kg
sera twarogowego śmietankowego5 jaj (osobno
żółtka, osobno
białka)3/4 szklanki
cukrupół szklanki
śmietanki 30%1
budyń waniliowykandyzowana skórka z
pomarańczy1
aromat waniliowyDodatkowo:200 g
herbatników100 g roztopionego
masłaMak zalewamy
mlekiem i odstawiamy na 2 godziny. Jeśli mamy zmielony
mak, nie musimy czekać. Gdy
mak nasiąknie, stawiamy na ogniu i powoli gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Około 30 minut. Odsączamy i mielimy dwukrotnie przez najmniejsze sitko.
Masło topimy i wlewamy do
maku. Tak samo jak
miód. Jeśli macie
miód, który przybrał stan stały, wystarczy podgrzać do razem z
masłem i wszystko razem dodajemy do
maku. Czas na dodatki.
Rodzynki,
śliwki suszone,
żurawina,
orzechy,
migdały,
skórka pomarańczowa, wykorzystajcie to co macie w domu. Siekamy na mniejsze części i mieszamy z masą
makową.
Herbatniki drobno kruszymy i mieszamy z roztopionym
masłem. Wykładamy nimi spód blachy (najlepsza o wymiarach 25 x 30) i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
Biały ser miksujemy razem ze
śmietanką.
Żółtka ubijamy z
cukrem na pulchną masą. Powoli, po łyżce do
żółtek z
cukrem dodajemy
ser ze
śmietanką.. Na koniec wsypujemy
budyń oraz skórkę z
pomarańczy i aromat. W osobnej misce ubijamy
białko na sztywno ze szczyptą
soli. Dodajemy porcjami do masy serowej aby piana nie opadła. Tak przygotowaną masę
serową wykładamy na przygotowany wcześniej spód z
herbatników. Na
ser delikatnie wylewamy masę
makową aby się nie pomieszały.Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni przez 65 -75 minut. Po sprawdzeniu patyczkiem czy jest już ciasto suche, otwieramy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.