ßßß Cookit - przepis na seromakowiec

seromakowiec

nazwa

Wykonanie

Święta kojarzą mi się z makowcem. Nie ważne czy są to święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Mama zawsze robiła minimum dwie blachy pysznego makowca na drożdżowym cieście. Od czasu gdy zdarza się nam jechać na święta do teściów, sama staram się upiec coś podobnego. W tym roku połączyłam moje dwa ulubione ciasta - makowca i sernik. Szukałam przepisu w książkach, których kolekcja w domu się powiększa. Szukałam w internecie ale ciągle to nie było "to". Zrobiłam totalny mix różnych receptur i wyszedł z tego całkiem smaczny, nie za słodki seromakowiec.
Składniki:
Masa makowa:
500 g maku
100 g masła
pół szklanki miodu
dodatki, czyli rodzynki, migdały, orzechy, co dusza zapragnie
mleko do zagotowania maku
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego śmietankowego
5 jaj (osobno żółtka, osobno białka)
3/4 szklanki cukru
pół szklanki śmietanki 30%
1 budyń waniliowy
kandyzowana skórka z pomarańczy
1 aromat waniliowy
Dodatkowo:
200 g herbatników
100 g roztopionego masła
Mak zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 godziny. Jeśli mamy zmielony mak, nie musimy czekać. Gdy mak nasiąknie, stawiamy na ogniu i powoli gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Około 30 minut. Odsączamy i mielimy dwukrotnie przez najmniejsze sitko.
Masło topimy i wlewamy do maku. Tak samo jak miód. Jeśli macie miód, który przybrał stan stały, wystarczy podgrzać do razem z masłem i wszystko razem dodajemy do maku. Czas na dodatki. Rodzynki, śliwki suszone, żurawina, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, wykorzystajcie to co macie w domu. Siekamy na mniejsze części i mieszamy z masą makową.
Herbatniki drobno kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy nimi spód blachy (najlepsza o wymiarach 25 x 30) i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
Biały ser miksujemy razem ze śmietanką. Żółtka ubijamy z cukrem na pulchną masą. Powoli, po łyżce do żółtek z cukrem dodajemy ser ze śmietanką.. Na koniec wsypujemy budyń oraz skórkę z pomarańczy i aromat. W osobnej misce ubijamy białko na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy porcjami do masy serowej aby piana nie opadła. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Na ser delikatnie wylewamy masę makową aby się nie pomieszały.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni przez 65 -75 minut. Po sprawdzeniu patyczkiem czy jest już ciasto suche, otwieramy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2014/01/seromakowiec.html