Wykonanie
"W życiu pada wiele pytań, na które
czekolada przynosi odpowiedź."Nigella LawsonJedno z nich brzmi: co zjeść słodkiego na śniadanie? Po placuszkach,
musli, kanapkach z
dżemem przyszła kolej
czekoladowo-owocowej zapiekanki. Nie rozczarowałam się. Jeżeli lubicie
czekoladę (tak, tak, na ciepło, tą cudowanie rozpływającą się
czekoladę;), słodki smak
jabłek i pierzynkę
orzechową to danie dla Was:)

Przepis pochodzi z książki "Zapiekanki" (Dr. Oetker), do podstawowych składników dodałam
czekoladę oraz
owoce,
migdały zastąpiłam
orzechami.

Składniki na 2 porcje:4
jajka75 g
cukru (u mnie brązowy)25 g
kakao75 g zmielonych i obranych
migdałów (100 g
orzechów)2 łyżki
bułki tartej1/2 tabliczki dobrej
gorzkiej czekoladyJabłkoPomarańczaŁyżeczka
masłaSzczypta
proszku do pieczeniaOwoce obieramy, kroimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z
cukrem i delikatnie łączymy z pianą z
białek.Dodajemy
kakao,
proszek do pieczenia oraz zmielone
orzechy.Masę przelewamy do wysmarowanych
masłem foremek do zapiekania.Układamy kawałki
czekolady oraz
owoce, posypujemy
bułką tartą i zapiekamy 25 - 30 min w 180 st.C (do uzyskania suchego patyczka)Smacznego!