Witam po urlopie:)Ochota na czekoladę? Podobno gdy mamy ochotę na czekoladę potrzebujemy migdałów. Jeśli tak jest to dzisiejszy przepis zadowoli smakiem i wartościami:)InspiracjaSkładniki:115 g gorzkiej czekolady115 g masła, w temperaturze pokojowej130 g drobnego cukru3 jajka, oddzielone białka i żółtka60 g mielonych migdałów30 g bułki tartej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (mniejszy garnek na naczyniu z parującą wodą i czekolada się topi) - przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysto.Dodawać po jednym żółtku dalej miksując. Następnie dodać stopioną czekoladę, migdały, bułkę tartą, proszek i ekstrakt i delikatnie połączyć. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie połączyć z masą czekoladowo-migdałową. Formę o średnicy 20cm wysmarować i przełożyć do niej ciasto. Piec w temp. 180st. C przez około 25-30min.Wystudzić. Można ozdobić polewą.