ßßß
Składniki:50 dag mąki pszennej1/2 szklanki cukru pudru15 dag miodu1/2 kostki margaryny2 jajkaOpakowanie cukru wanilinowego (dałam 1/2)1 łyżka sody oczyszczonej (zastąpiłam proszkiem do pieczenia)1/2 l śmietany 36%Galaretka owocowaPuszka słodzonego mleka skondensowanego (dałam gotową masę toffi)Ulubione bakalieZ podanych pierwszych siedmiu składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie równe części. Margaryną smarujemy dwie identyczne formy lub wykładamy je papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do form i pieczemy 15 min. w 200 st. C (lub robimy jak napisałam wyżej).Mleko w puszce wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy trzy godziny (lub kupujemy gotową masę i pilnujemy się, aby jej nie wyjeść od razu;).Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody.Śmietanę ubijamy na puszystą masę i dodajemy do niej ostudzoną galaretkę.Kremem śmietankowym przekładamy ostudzone placki, wierzch ciasta smarujemy toffi i posypujemy bakaliami.Odstawiamy do lodówki, najlepsze jest następnego dnia.Smacznego!