Wykonanie
Dziś mija dokładnie rok od pierwszego wpisu;) Z tej okazji chciałam Wam podziękować za liczne komentarze, miłe słowa i niesamowite przepisy, jakie znalazłam na Waszych stronach;) Pod względem eksperymentów kulinarnych był to dla mnie rok niezwykły: upiekłam pierwszy
chleb i
bułki oraz zaprzyjaźniłam się z ciastami, które przenigdy nie chciały mi wyjść:) Dziękuję również moim Smakoszom, którzy mają to (nie)szczęście próbować potraw przeze mnie przyrządzonych;) Wasze rady są nieocenione;) A przed nami kolejny rok pełen pachnących, pysznych potraw;)Z okazji "roczku" upiekłam swój pierwszy pasztet;) Przepis zaczerpnęłam ze strony Kasi24, dodałam do niego
czarne oliwki.
Kasia radziła, aby użyć
mięsa kurzego z np. nóżek, ja wybrałam piersi i z tego powodu, potrawa wyszła troszkę sucha, ale i tak była bardzo smaczna. Szybko po niej zostały tylko okruszki...

Składniki:60 dag ugotowanego
mięsa kurzego (np. 4 nogi)10-12
suszonych pomidorów z
oliwy10 listków świeżej
bazylii2
jajka2 łyż.
bułki tartej55 g stopionego
masłaPrzyprawy (
pieprz,
oregano,
zioła prowansalskie)Garść czarnych
oliwekOlejUgotowane
mięso mielimy.Dodajemy posiekaną
bazylię, pokrojone
pomidory,
oliwki,
jajka, stopione
masło,
bułkę tartą i
przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.Keksówkę (10x20) wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, smarujemy boki i spód
olejem.Przekładamy do niej masę
mięsną i dociskamy dłonią.Pieczemy 50-60 minut (do zarumienienia góry) w 190 st. C.Smacznego!