Wykonanie
W
Krakowie słońce, w
sercu maj, a na swoim koncie o krzyżyk więcej. Od dziś 18 + VAT + odsetki:) Jestem szczęśliwa, bo jakże można byłoby się smucić, gdy tyle kochanych osób o mnie pamięta:) Dziękuję Wam wszystkim:) Happy, happy, happy :DDziś nie gotuję, zdaję się na Mr.T:) Hihihi, to będzie ciekawe doświadczenie:)Przepis na gulasz starobawarski znalazłam na Onecie, w dziale kuchni niemieckiej. Smak
piwa łagodzi skórka otarta z
cytryny. Jest to danie, do którego chętnie jeszcze
wrócę :)

Składniki :70 dag chudego
mięsa wołowego (dałam 2
piersi z kurczaka)4 średnie
cebule (dałam tylko jedną, mam niejadka
cebulowego za partnera, z którym muszę się liczyć;)1,5 łyżki
koncentratu pomidorowego (dałam 3)250 ml
jasnego piwa150 ml
wywaru drobiowego100 ml gęstej, kwaśnej
śmietany3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
masła2 łyżki
smalcu (nie dałam, zastąpiłam go
oliwą z oliwek)1 łyżka otartej
skórki z cytrynyPrzyprawy (mieszanka
pieprzów,
zioła prowansalskie,
tymianek,
bazylia)
Mięso umyć, osuszyć, doprawić i pokroić w grubą kostkę.Obtoczyć w
mące i obsmażyć na
smalcu (
oliwie).W rondelku rozpuścić
masło, zeszklić na nim
cebulę. Dodać
przecier pomidorowy oraz
mięso wraz ze
smalcem (
oliwą). Zalać
piwem wymieszanym z rosołem. Doprawić i dusić do miękkości
mięsa.Dodać
śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami
mąki. Zagotować.Gotowy gulasz posypać startą
skórką z cytryny.Smacznego!