ßßß Cookit - przepis na Gulasz starobawarski

Gulasz starobawarski

nazwa

Wykonanie

W Krakowie słońce, w sercu maj, a na swoim koncie o krzyżyk więcej. Od dziś 18 + VAT + odsetki:) Jestem szczęśliwa, bo jakże można byłoby się smucić, gdy tyle kochanych osób o mnie pamięta:) Dziękuję Wam wszystkim:) Happy, happy, happy :D
Dziś nie gotuję, zdaję się na Mr.T:) Hihihi, to będzie ciekawe doświadczenie:)
Przepis na gulasz starobawarski znalazłam na Onecie, w dziale kuchni niemieckiej. Smak piwa łagodzi skórka otarta z cytryny. Jest to danie, do którego chętnie jeszcze wrócę :)
Składniki :
70 dag chudego mięsa wołowego (dałam 2 piersi z kurczaka)
4 średnie cebule (dałam tylko jedną, mam niejadka cebulowego za partnera, z którym muszę się liczyć;)
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego (dałam 3)
250 ml jasnego piwa
150 ml wywaru drobiowego
100 ml gęstej, kwaśnej śmietany
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
2 łyżki smalcu (nie dałam, zastąpiłam go oliwą z oliwek)
1 łyżka otartej skórki z cytryny
Przyprawy (mieszanka pieprzów, zioła prowansalskie, tymianek, bazylia)
Mięso umyć, osuszyć, doprawić i pokroić w grubą kostkę.
Obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu (oliwie).
W rondelku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem (oliwą). Zalać piwem wymieszanym z rosołem. Doprawić i dusić do miękkości mięsa.
Dodać śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami mąki. Zagotować.
Gotowy gulasz posypać startą skórką z cytryny.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2010/04/gulasz-starobawarski.html