ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Słodkości ciąg dalszy...
Składniki :
50 -70 dag mąki TORTOWEJ
4 żółtka
niecała butelka piwa jasnego - około 250 ml
1 łyżka śmietany 30 %
łyżka masła- miękkiego
szczypta soli
tłuszcz do smażenia - najlepszy będzie smalec
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę i wybijamy do niej żółtka, dajemy szczyptę soli
Wpierw łączymy energicznie nożem, dodajemy masło i śmietanę - łączymy
Stopniowo wlewamy piwo i wyrabiamy rękoma (mokrymi)
Konsystencja ciasta ma być podobna do tego na kluski
Gdy już takie osiągniemy wybijamy ciasto wałkiem, aż stanie się gładkie, lśniące, a po przekrojeniu będą w nim pęcherzyki powietrza
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkrawamy małe kawałki, tyle by wywałkować placek, który kroimy na paski o szerokość około 3 cm, a tak długie, by zmieściły się nam swobodnie w garnuszku w którym będziemy smażyć faworki
Środki pasków przecinamy na długość około 2 cm, przewijamy
W garnuszku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy chruściki na złoty kolor ( odwracamy na drugą stronę)
Gotowe wyjmujemy łyzką cedzakową i osączamy na papierze
Posypujemy pudrem.
SMACZNEGO!
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2013/02/faworki.html