Wykonanie
Słodkości ciąg dalszy...

Składniki :50 -70 dag
mąki TORTOWEJ4
żółtkaniecała butelka
piwa jasnego - około 250 ml1 łyżka
śmietany 30 %łyżka
masła- miękkiegoszczypta
solitłuszcz do smażenia - najlepszy będzie
smalecPrzygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę i wybijamy do niej
żółtka, dajemy szczyptę
soliWpierw łączymy energicznie nożem, dodajemy
masło i
śmietanę - łączymyStopniowo wlewamy
piwo i wyrabiamy rękoma (mokrymi)Konsystencja ciasta ma być podobna do tego na kluskiGdy już takie osiągniemy wybijamy ciasto wałkiem, aż stanie się gładkie, lśniące, a po przekrojeniu będą w nim pęcherzyki powietrzaGotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkrawamy małe kawałki, tyle by wywałkować placek, który kroimy na paski o szerokość około 3 cm, a tak długie, by zmieściły się nam swobodnie w garnuszku w którym będziemy smażyć
faworkiŚrodki pasków przecinamy na długość około 2 cm, przewijamyW garnuszku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy chruściki na złoty kolor ( odwracamy na drugą stronę)Gotowe wyjmujemy łyzką cedzakową i osączamy na papierzePosypujemy pudrem.SMACZNEGO!