Wykonanie

Przygotowania świątecznie w moim domu idą pełną parą, wreszcie - właśnie dziś poczułam że nadchodzą świata, jak żadnego roku bowiem byłam zajęta wieloma innymi ważnymi sprawami, przez te całe przygotowywania do wigilii w pracy nie czułam corocznej
magii świąt w domu, w którym to w zasadzie wszystko odbywało się w tym roku na ostatni czas. Teraz jednak nastał ten moment gdy sprzątanie dobiegło wreszcie końca, choinka została ubrana, stroiki Bożonarodzeniowe zrobione, prezenty zapakowane, są też pierwsze potrawy wigilijne:
kapusta z
grzybami,
ryby w pomidorach, pierogi z
serem, pierogi z
serem i
kaszą, są też ONE-
śledzie warstwowe.Tylko pomyśleć że jutro o tej
porze będę powracać z pasterki... o
matko kiedy to przeleciało.Przy okazji być może jutro uda mi się pochwalić moimi własnoręcznie wykonanymi ozdobami świątecznymi które popakowane trafiły do rąk rodziny. Takie upominki staną się chyba już tradycją przeze mnie wykonywaną. W zeszłym roku były to anioły z masy
solnej, w tym roku wykonałam bombki a`la
karczoch, zresztą zobaczycie sami...Składniki70 dag
śledzi solonychkilka
ogórków słodko - kwaśnych2
cebuleolejocet4
liście laurowe8 ziarenek
ziela angielskiegoSposób
Śledzie moczymy godzinę w wodzie. Wymoczone kroimy na ok 5 centymetrowe kawałki. W naczyniu (koniecznie z pokrywką) układamy 4
liście laurowe i 8 ziarenek
ziela angielskiego, dalej kolejno warstwowo
śledzie,
cebula pokrojona w półksiężyce, dalej
ogórki pokrojone w plasterki, polewamy 1 łyżką
octu oraz 1 łyżką
oleju, kładziemy następną warstwę:
śledzie,
cebula,
ogórek, łyżka
octu, łyżka
oleju i tak kolejno. Gotowe
śledzie przykrywamy pokrywką, zostawiamy do "przejścia".
