ßßß Cookit - przepis na Sernik budyniowiec

Sernik budyniowiec

nazwa

Wykonanie

Jak przystało na istną fankę wszelakich serników, przygotowałam i ten polecony przez znajomą (przepis pochodzi podobno z jakiejś gazety), serniczek wyszedł smaczny, jednak i tak nie przyćmi smaku mojego ulubionego- tradycyjnego z rodzynkami, który jest i pozostanie dla mnie bezsprzecznym numer jeden.
Składniki
Ciasto
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
2 jaja + 1 żółtko
Masa budyniowa
1 l mleka
3 opakowania budyniu czekoladowego
Masa serowa
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
500 g serka waniliowego
3 jajka + 1 białko
1 opakowanie budyniu śmietankowego
Sposób
1. Przygotować ciasto: margarynę połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i żółtkiem. Zagnieść ciasto i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę.
2. Ugotować budynie na 1 litrze mleka, gorące przełożyć na surowe ciasto. Równomiernie rozsmarować. Ostudzić.
3. Przygotować masę serową: margarynę utrzeć z cukrem i stale mieszając, dodawać na przemian serek i żółtka. Wsypać budyń i całość wymieszać z pianą z białek. Rozsmarować na zimnym budyniu. Piec w temp. 170 stopni C przez około 50 minut. Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/11/sernik-budyniowiec.html