Jak przystało na istną fankę wszelakich serników, przygotowałam i ten polecony przez znajomą (przepis pochodzi podobno z jakiejś gazety), serniczek wyszedł smaczny, jednak i tak nie przyćmi smaku mojego ulubionego- tradycyjnego z rodzynkami, który jest i pozostanie dla mnie bezsprzecznym numer jeden.SkładnikiCiasto2 szkl. mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 kostki margaryny1/2 szkl. cukru2 jaja + 1 żółtkoMasa budyniowa1 l mleka3 opakowania budyniu czekoladowegoMasa serowa1/2 kostki margaryny1/2 szkl. cukru500 g serkawaniliowego3 jajka + 1 białko1 opakowanie budyniu śmietankowegoSposób1. Przygotować ciasto: margarynę połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i żółtkiem. Zagnieść ciasto i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę.2. Ugotować budynie na 1 litrze mleka, gorące przełożyć na surowe ciasto. Równomiernie rozsmarować. Ostudzić.3. Przygotować masę serową: margarynę utrzeć z cukrem i stale mieszając, dodawać na przemian serek i żółtka. Wsypać budyń i całość wymieszać z pianą z białek. Rozsmarować na zimnym budyniu. Piec w temp. 170 stopni C przez około 50 minut. Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową.